.

Veszélyes repülőtérMadeira szigete régóta kedvelt nyaralóhely az Atlanti óceénban. Megközelítése hajóval macerás, repülővel gyorsabb és egyszerűbb, nem mindig volt ez így.

 


A portugáliai Madeira Nemzetközi Repülőtér 1964.júliusában nyitott meg Funchal közelében, 1600 méter hosszú kifutóval.
Az akkor megnyílt repülőtér teljesen más volt mint a mai. A kifutópályát azóta átépítették a fogadó épület is teljesen más lett.

A rövid kifutópálya még a legtapasztaltabb pilótáknak is megnehezítette a dolgát. A repülőteret körbevevő magas hegyek, valamint a közelben lévő óceán csak tovább bonyolítja a leszállást. A pilótáknak először a hegyek felett kell átvezetniük a repülőgépet, majd erősen jobbra kell vezetniük a gépet, hogy le tudjanak szállni. Az óceán felől érkező meleg levegő találkozik a hegyekből érkező hideg száraz levegővel, ami nagyon erős turbulenciát okoz.

Egy katasztrófa kellett ahhoz, hogy belássák, az egyre nagyobb és egyre több utast szállító repülőgépek biztonságos landolásához jóval hosszabb kifutópálya kell.

1977. november 19-én a Boeing 727-es gépe túlfutott a madeirai Funchal Nemzetközi Repülőtér betonján. A heves eső és a rossz látási viszonyok miatt csak harmadszori próbálkozásra sikerült a repülőgépnek leszállnia. Mivel túl későn sikerült a gépnek földet érnie, túlfutottak az akkor még csak 1600 méter hosszú kifutópályán. A gép a közeli parthoz csapódott, kettétört és lángra gyulladt. A fedélzeten tartózkodó 164 személy közül 131 meghalt.

8 évvel a balesetet követően 200 méterrel hosszabbították meg a kifutópályát az óceán fölött, majd 2000-ben még tovább bővítették. A továbbépített részt 180 beton oszlopra helyezték, melyek 70 méter magasak. A kifutópálya hosszát a bővítések során majdnem duplájára növelték, ami azt jelenti, hogy a kifutó felét pillérek tartják.

Az egyedi bővítési munkának köszönhetően a Funchal repülőtér elnyerte a Kiemelkedő Szerkezetek Díját 2004-ben, amit az IABSE (International Association for Bridge and Structural Engineering) ítélt meg a repülőtérnek.
 

Madeira repülőtér

Bár a repülőtér biztonsága sokat javult, de alattomosan beerősödő oldalszelek, és a közeli hegyoldal most is próbára teszi a pilótákat.


<iframe width="736" height="424" src="https://www.youtube.com/embed/zkAFUazoFbM" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol