.

Szumátra szigetén 75 ezer éve kitört Toba vulkán a kihalás szélére sodorta az emberiségetIndonéziában, Szumátra szigetén található Toba szupervulkán 75 ezer évvel ezelőtt kitört. A vulkanikus tél miatt csaknem kipusztult az emberiség.

 

Vulkánkitörés nyomait keresik a geológusok
 

Az elmúlt huszonöt millió év legnagyobb vulkánkitörése miatt a légkörbe került hamu és gázok miatt globális vulkanikus tél következett be. Ennek következtében nemcsak számos növény és állatfaj pusztult ki, az emberiség is csaknem az áldozatául esett. A elemzések szerint olyan mértékben visszaesett a genetikai változatossága fajunknak, amelynek hatása máig érezhető. Az egész bolygón nem maradhatott életben tízezernél több ember.

Dél-Afrikában végzett ásatások arra utalnak, hogy ebben a térségben kőkorszaki emberei nemcsak
túlélték a katasztrófát, de azt követően "virágzott" is az élet településeiken.

A katasztrófa hatása Afrikában számított igazán, hiszen az volt a modern emberiség bölcsője. De a Dél-Afrika déli partvidékének két helyszínén talált leletek alapján ebben a térségben a vulkánkitörés előtt és után is volt emberi tevékenység.

Ugyanakkor a területen az üledékes talajban apró, vulkáni tevékenységből származó üvegszemcséket találtak. A kémiai elemzés szerint a szilánkok ugyanolyanok, mint a kilencezer kilométerrel távolabb fekvő Toba-kráternél talált szilánkok. Először sikerült ilyen távol azonosítani vulkáni kitörés maradványait. A hatalmas távolság is mutatja, hogy milyen óriási erejű volt a kitörés.

Egyértelmű, hogy a vizsgált kőkorszaki települések túlélték a vulkánkitörést, de azt nem lehet megállapítani, hogy nőtt vagy csökkent a korszakban a település népessége. Viszont egyértelműen megállapítható, milyen intenzitással használták a területet. A Toba kitörése után az emberi tevékenység megnőtt. Nagyobb embercsoportok éltek vagy tartózkodtak hosszabb ideig a területen. A kutatók ételkészítésből származó kagylómaradványokat és szerszámkészítésből származó kőlemezeket is találtak.


A kitörés nagyságát érzékelteti az ábra


A 75 000 évvel ezelőtti esemény a vulkánkitörési index szerinti 8-as fokozatú, "szupervulkáni" katasztrófa volt. A kitörés 2800 köbkilométer anyagot szórt szét a levegőben. A kitőrés nyomán létrejött kráterben jött létre a világ legnagyobb vulkanikus eredetű tava, a Toba tó.

A Toba-tó 100 km hosszú, 30 km széles, a legmélyebb pontja 505 m. Az indonéziai Szumátra-sziget északi részén található. Felszíne 900 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. A világ legnagyobb vulkáni eredetű tava. Kedvelt turisztikai célpont. Wikipédia


A vulkánkitörés nyomán  keletkezett tó helye Szumátra szigetén


A Toba tó szatelit képe

A Mount Saint Helens 1980-as kitörése mindössze 1,2 köbkilométer anyagot hozott a felszínre. A Tambora vulkán 1815-ös kitörése kb. 80 köbkilométer anyagot szabadított fel, és ez  nyár nélküli évet okozott Észak-Amerikában és Európában is.

A 75 000 évvel ezelőtti esemény a vulkánkitörési index szerinti 8-as fokozatú, "szupervulkáni" katasztrófa volt. A kitörés 2800 köbkilométer anyagot szórt szét a levegőben. A Mount Saint Helens 1980-as kitörése mindössze 1,2 köbkilométer anyagot hozott a felszínre. A Tambora vulkán 1815-ös kitörése kb. 80 köbkilométer anyagot szabadított fel, és ez  nyár nélküli évet okozott Észak-Amerikában és Európában is.

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china