.

Szodomát valóban égi lángnyelv pusztíthatta elAszteroida pusztíthatta el a Bibliából ismert Szodomát – derül ki egy új kutatásból.


Még a múlt században is sokan gondolták, hogy a bibliai történetek csupán valóságalapot nélkülöző legendák. A biblia valóság tartalmát elutasítók Szodoma és Gomora történetéről is azt gondolták, csupán a hívők megfélelmitéséről szól, hogy ne térjenek le az egyház által kijelölt útról.

A Bibliában Szodoma az erkölcstelenség, a bűnös élvezetek melegágyaként szerepel.
Szodoma bűneit említi Ezékiel próféta is: “Ímé, ez volt a vétke Sodomának, a te öcsédnek: kevélység, eledel bősége és gondtalan békesség volt nála és leányainál, de a szűkölködőnek és szegénynek kezét nem fogta meg.” (Ezékiel könyve 16:49)
A város leghíresebb bűne azonban az erőszakos, féktelen homoszexualitás volt, ami végül Szodoma pusztulását is okozta, azon az éjszakán, amikor Szodoma lakói csoportosan akarták megerőszakolni a Lóthoz érkezett két vendéget. A felajzott embereket még Lót két lánya sem érdekelte, az idegen férfiakat akarták. Azonban nem sikerült rájuk törni, mert a látogatók – akik egyébként az Úr angyalai voltak – szorult helyzetükben vaksággal verték meg az erőszakoskodni akarókat. Lót és családja sem volt biztonságban a felhevült férfiaktól, az angyalok a tettek mezejére léptek, kimentették a városból Lótot, feleségét és két leányát.

Amikor már biztonságos távolságra értek, féktelen haragjában  “az Úr Sodomára és Gomorára kénköves és tüzes esőt bocsáta az égből. És elemészté ama városokat, és azt az egész vidéket, és a városok minden lakosait, és a föld növényeit is.” (Mózes első könyve 19:24-25)

Az eddig pusztán mitikus történetnek tartott katasztrófának egy új kutatás szerint azonban valóságalapja van: az American Schools of Oriental Research éves találkozóján tartott beszámoló szerint egy levegőben felrobbanó nagyobb meteor pusztíthatta el a 25 kilométer széles régióban virágzó civilizációt.

“Szodomával kapcsolatos minden kritériumnak megfelel” a Holt-tengertől 12 kilométerre északra felfedezett bronzkori városmaradvány – állítja a helyszínt kutató régészcsoport vezetője. Steven Collins. A jordániai Tall el-Hammam egyik nagy kiterjedésű dombja alatt olyan város nyomait találták, ami legalább tízszer akkora, mint a térségben eddig feltárt hasonló korú települések, ráadásul a leletek alapján hirtelen vált lakatlanná.


Tall el-Hammam

A Tall el-Hammam ásatási helyszínen folyó vizsgálatok megállapították, hogy a Holt-tengertől északra fekvő térség 2500 éven keresztül folyamatosan lakott volt egészen a bronzkor végéig. Radiokarbonos vizsgálatok szerint viszont 3700 éve egy mostanáig ismeretlen kataklizma hirtelen végett vetett az itt található települések fejlődésének, az ősi civilizáció szőröstül-bőröstül eltűnt.
 

A pusztító mibenlétére többek között a megolvadt fazekak külső bevonatában talált cirkonkristályok utalnak - az említett ásványok pillanatok alatt, extrém magas hőmérséklet hatására jöttek létre.


A katasztrófa hatásait tovább fokozta, hogy nemcsak a környékbeli falvak és városok pusztultak el, a robbanás hatására a föld is terméketlenné vált. A számítások szerint 40 000 – 65 000 ember haláláért felelős az aszteroida.


Ez maradt Szodomából


Valahogy így nézhetett ki Szomoda pusztulását előidéző meteorit

 

Forrás: IFL Science

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china