.

Szénbányában találtak három ókori hajómaradványtRómai kori hajóroncsokat találtak egy szerbiai szénbányában

 

 
A szerbiai Kostolacban található felszíni bánya munkásai sokkal érdekesebb dologra bukkantak nemrég, mint a szén. A bányászok három hajóroncsot fedeztek fel, amelyek legalább 1300 éve vannak eltemetve, melyek úgy tűnik, hogy az ókori Rómából származnak.

A két kisebb hajót egyetlen fatörzsből faragták ki. A kutatók gyorsan észrevették, hogy ezek a hajók megfelelnek a szláv csoportok által használt hajók ősi leírásainak, amelyeket a Dunán való átjutáshoz használtak a római határ megtámadására.

A legnagyobb hajó közel 15 méter hosszú, lapos fenekű, és úgy tűnik, hogy római technikával építették. Talán a legérdekesebb maga a felfedezés helyszíne, mivel a szénbánya az ókori római város, Viminacium közelében található, ami egykor a római hadihajók bázisa volt a Dunán.

A hajókat 7 méternyi iszap és agyag temette maga alá, ami az évszázadok során rendkívül jól megőrizte őket. A bányászok azonban a munkálatok során súlyosan megrongálták a legnagyobb hajót.
 
"A hajót a bányászati berendezés súlyosan megrongálta," - mondta Miomir Korac régész, a Régészeti Intézet igazgatója és a Viminacium Tudományos Projekt vezetője. "A hajó körülbelül 35-40%-a sérült."

"A régészeti csapat azonban összegyűjtötte az összes részét, és szinte teljes egészében rekonstruálhatjuk."

Az alapos újjáépítési terv segít a szakértőknek felmérni, mikor épültek ezek a hajók. Noha a hajók tervezése az ókori római kézművességre utal, később a bizánci és a középkori hajósok szintén alkalmazták ezeket a technikákat.

A sérült hajó egy háromszög alakú vitorlát használhatott, amelyet latinvitorlának neveznek, és 30-35 személyt szállított, és legalább hat pár evezővel rendelkezett. Az alján lévő szögek és vasszerelvények arra utalnak, hogy a hajónak meglehetősen hosszú karrierje volt, és többször javították.
 

Korac szerint a két kisebb hajó (vagy monoxilon) "kezdetleges" volt, annak ellenére, hogy az egyiknek faragott díszítések találhatók a törzsén.

"A monoxilon nem harci hajó," - mondta Korac.

"Ez csak egy módja volt annak, hogy átkeljenek a folyón, és szárazföldön támadjanak. A nagyobb hajókkal szemben a monoxilonok könnyen legyőzhetők, amint azt a 6. századból származó források tanúsítják, amikor a Római Birodalom elleni barbár támadásokat leírták."

A hajók pontos korának meghatározása érdekében Korac és csapata famintákat küldött laboratóriumi vizsgálatra, melyeket a közelben eltemetett tölgyfákból nyertek ki.

Korac és csapata számára a leginkább bosszantó, hogy nem találtak személyi tárgyakat vagy leleteket a helyszínen, valamint tűz- vagy harci károkra utaló nyomokat. Elmondta, hogy ez a "hiányosság megakadályozza, hogy további elemzés nélkül azonosítsuk a hajót".

"A hajókat elhagyták vagy evakuálták. Nem hirtelen süllyedtek el a rakományukkal. Ha ez történt volna a római csapatok barbár inváziója és kivonása során, akkor a hajót elhagyhatták és elsüllyeszthették, hogy ne kerüljenek az ellenség kezébe."

Míg a további ásatási munkák határozatlan ideig szünetelnek, mindhárom hajóroncsot a közeli régészeti parkba szállították. A régészek további válaszokat ígérnek, amint sikerül elvégezni a szükséges vizsgálatokat.
 
 

<iframe width="728" height="410" src="https://www.youtube.com/embed/40SdBjuRwhI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


forrás:   ujvijágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china