.

Spanyolországban találták, de nem tudják melyik korból származikElchei nő a titokzatos műtárgy

1897.agusztus 15-e egy forró nyári nap volt.Spanyolország Alicante tartományában A hőség nem befolyásolta a paraszti munkákat az Elche-i L'Alcúdia birtokon, a földeken melegben is dolgozni kellett.  A munkások egy enyhe lejtőt tisztítottak meg a gaztól, de hőségben a legtöbben leültek pihenni egy árnyas fa alá.  Manuel Campello Esclapéz, a csoport legfiatalabb tagja azonban be akarta fejezni a számára kijelölt területet és továbbra is lelkesen kapálta ki a gazokat.
Még nem volt dél, amikor kapája valami kemény tárgyba ütkozött. Ki akarta szedni a "követ" a termőföldből,ezért  először körbe ásta , de legnagyobb meglepetésére a kő egy gondosan kifaragott egy női fej volt.
 
Nem sokkal azután, hogy felfedezték a mellszobrot, az ingatlan tulajdonosa eladta egy francia régész tudósnak, Pierre Paris-nek, aki állítólag 40 ezer frankért adta tovább a párizsi Louvre-nak, de aztán 1940-ben egy államközi egyezmény során visszakerült Spanyolországba.

Az Elchei nő egészen lenyűgöző. A szobor egy olyan nő fejét, nyakát és vállát ábrázolja a mellkasáig, aki úgy tűnik, hogy semmilyen különleges arckifejezést vagy érzelmeket nem mutat. Az egyik legbonyolultabb elem a szobron a fejdísz, ami egy kicsit hasonlít Leia hercegnő hajviseletére a Csillagok háborúja című filmben. Két nagy konty, spanyolul "rodete" alkotja a hölgy fejdíszét, melyek a fej két oldalán helyezkednek el, és bojtok lógnak le róluk a vállakra. Egy faragott nyaklánc díszíti a nő nyakát és mellkasát.
 

A régészek körében sok vitát váltott ki ez női melleszobor. A lelet megtalálása idején nem végeztek régészeti feltáró munkákat, így utólag nem tudják megállapítani a szobor melyik kultúrában és mikor készült.  A környéken sok római kori maradvány van, ezért első körben keletkezését a római birodalom korába helyezték. Viszont a haj, a fejdísz, és az ékszerek jellegzetességei annyira elütnek a római kori ábrázolásoktól, hogy ezt a feltevést elutasították.
Egyes régészek szerint, a szobor egy ibériai nőről készült, mások szerint viszont a karthágói Tanit istennő arcképét vésték kőbe. Olyan elméletek is napvilágot láttak, miszerint egy atlantiszi papnő a szobor ihletője.

Végül a régészek arra a konszenzusra jutottak, miszerint a szobor az időszámításunk előtti negyedik században a Római Birodalom hispániai terjeszkedése előtt készült, és egy ibériai nőt ábrázol.
 

Amikor a mellszobrot felfedezték, még élénk színek nyomai is megfigyelhetőek voltak rajta, például a piros és a kék, ami azt jelenti, hogy az ősi művész valószínűleg ki is festette és valahogy így nézhetett ki.
 

A szobor jelentősége rendkívüli, széles körben úgy tartják, hogy az ősi szobrászat egyik kiemelkedő alkotása a Földön.

.

Forrás:  http://arqueoblog.com/dama-de-elche/
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china