.

Spanyol amatőr búvárok római aranypénzt találtak a Földközi-tengerbenA tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Amatőr búvárok találták meg az aranyérméket

A Portitxol-öbölben felszínre hozott érmék a római birodalom késői korszakából, a 4. és 5. századból származnak. Az Alicantei Egyetem közleménye szerint ez az egyik legjelentősebb római kori aranyérmelelet Spanyolországban és Európában.

Késő római arany solidus (a kép illusztráció)FORRÁS: YOUTUBE

Azután találták, hogy két amatőr búvár nyolc aranypénzre bukkant az öböl mélyén.A leletmentésben az Alicantei Egyetem, a spanyol csendőrség és a xábiai önkormányzat működött együtt.

A nyugat-római birodalom bukása előtti évekből származhat a lelet

Az egyetem professzora, Jaime Molina szerint a lelet történelmi jelentőségű, mert adalékokkal szolgál a nyugat-római birodalom bukásának végső szakaszáról.

II. Theodosius arany solidusa, előlapján a császár portréjával, hátlapján pedig Victoria, a győzelem istennője, kezében a kereszténységet szimbolizáló kereszttel ( a kép illusztráció)FORRÁS: NUMISBIDS

Feltételezik, hogy az aranykincset szándékosan rejtették el olyan barbár népek fosztogatása elől, mint az alánok, és mindez a korszak nagy bizonytalanságát tükrözi. Restaurálás után a római aranyérméket a xábiai helytörténeti múzeumban állítják ki - olvasható a heritagedaily.com internetes oldalon.

(Forrás: MTI)
 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol