.

Rekordárat várnak ezért az 1937-ben készült MercedesértAz 1937-ben gyártott Mercedes-Benz 540 K Special Roadster becsült értéke 10 és 13 millió dollár közé tehető, vagyis meghaladja a három milliárd forintot.


Az utóbbi években már hozzászokhattunk, hogy a legnevesebb aukciós házak árverésein milliós összegekért cserélnek gazdát a legértékesebb modellek, természetesen euróban, vagy dollárban számolva. Ez a trend idén is erősödni fog, pláne akkor, ha olyan ritkaságokról van szó, mint a Mercedes-Benz 540 K Special Roadster, amit az RM Sotheby’s aukciós ház januári 29-i, arizonai árverésén fognak értékesíteni.

Fotó: Sotheby’s

Az 1937-ben gyártott 130894-es alvázszámú példány a legelső 540 K modellek egyike, azok közül is a legritkább longtail karosszériás változat, amit egy amerikai megrendelőnek készítettek. A tekintélyes méretű motorházteteje alatt 5.4 literes, soros nyolchengeres benzinmotor lapul, amit egy kompresszorral is elláttak, így a teljesítménye 180 lóerő. A feltöltőt egyébként a sofőr ki tudja iktatni, így anélkül 115 paripa szabadul fel a nyolchengeres erőforrásból. A teljesítmény továbbításában négyfokozatú manuális váltó segít, a lassulásról pedig négy darab szervórásegítésű dobfék gondoskodik.
 

Fotó: Sotheby’s

 A részletesen dokumentált előéletű, tökéletesen restaurált állapotú autó 1989 óta ugyanannál a tulajdonosnál van, és mindössze 10.277 mérföldet (16.539 km) mutat a számlálója. Mindezeken felül további értéknövelő tényező, hogy teljesen eredeti, bontatlan a hajtáslánca, szakértők szerint pedig már csak hat példány létezik belőle. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy 10-13 millió dollárra becsülik az értékét, amely forintra átszámítva meghaladja a 3 milliárdot.

Fotó: Sotheby’s

 

Fotó: Sotheby’s

 

Fotó: Sotheby’s

 

Fotó: Sotheby’s

 

Fotó: Sotheby’s

 

Fotó: Sotheby’s

hvg.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol