.

A régészek egymillióra becsülik a 30 éve talált ókori temetőben lévő holttestek számát.
A utahi Brigham Young University régóta folytat Egyiptomban régészeti feltárásokat. Harminc éve találtak egy temetőt, ahonnan eddig 1700 mumifikálódott tetemet ástak ki.


Kerry Muhlestein, a Fag el-Gomus ásatási projekt jelenlegi vezetője az egyiptomi régészek Torontóban tartott novemberi találkozóján számolt be új felfedezéseikről. Véleménye szerint a temető területének nagyságát tekintve több mint egymillió (!!!) feltáratlan sírt rejthet a föld.
(Ez a szám annyira hihetetlennek tűnt számomra, hogy a forrásként szolgáló cikk adatainak több helyen is utánanéztem. Azokon is egymillió szerepelt. Ilyenkor két eset lehetséges: vagy valóban ilyen hihetetlen mennyíságű múmia van ott, vagy a többi hírforrás is az rt.com -on találta ezt a hírt.)
Az eddig feltárt 1700 múmia az időszámítás előtti első századból való, amikor Egyiptom római provicia volt. Voltak testek amelyekből eltávolították a belső szerveket, amit mumifikáláskor szoktak és voltak amelyek a száraz homok alatt természetes módon mumifikálódtak.
Különös, hogy külön temették a szőke, és külön a vörös hajuakat. Az is érdekes, hogy a halottak jól tápláltak voltak, pedig abban az időben kevés volt az élelmiszer, és a köznépre az alultápláltság volt a jellemző. Nem találtak magyarázatot a halottak nagy számára sem, mert a közeli kis faluból évezredek alatt sem halhattak meg százezer számra az emberek és a megvizsgált tetemek közel egy időből származnak.

Találtak egy 18 hónapos kislányt bepólyázva, karján karkötővel. Náhány használati tárgyat is temettek mellé. Valószínűleg nagyon szerethették a családban, amire a gondos temetés a halottra adott ruházat és a mellé temetett értékek utalnak. 

A mumifikálódott testek között volt egy két méternél magasabb férfi is aki nem fért be a kő szarkofágba, ezért testét meghajlították és úgy tetták rá a fedőkövet.  A fedőkő összetört, a homok feltöltötte a szarkofágot, így a múmia szerencsésen megmaradt, ezzel bizonyítva, hogy akkor is éltek extrém magas emberek.

Most már csak azt kell kideríteni, honnan jöttek ilyen nagy számban, és kik voltak az ide temetett látszólag jómódban élt emberek.
A lelet több kérdést vetett fel mint amennyit megválaszolt. A régészek korabeli dokumentumokban kerestek utalást Fag el-Gomus temetőjére, de eddig nem találtak. Sokat várnak a továbi feltárásoktól, hátha valamelyik jövőben előkerülő lelet alapján több információhoz jutnak az ide temetett emberek életéről, haláláról.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol