.

Régészek álították elő azt a parfümöt, amit Kleopátra is használhatott.A mānoai Hawaii Egyetem régészei dekódolták és újra elkészítették a több ezer éves parfümöt, amelyet az ókori egyiptomiak használtak, talán még maga a Nílus királynője, Kleopátra is.


Robert Littman, a manoai Hawaiii Egyetem régésze és kollégája, Jay Silverstein a mintegy 6500 éves, ókori egyiptomi város, Thmuis ásatásain dolgoztak, amikor különleges felfedezést tettek. Egykor ez a város adott otthont a leghíresebb ősi parfümöknek, ezért nem volt meglepő a két régésznek, amikor rábukkantak egy régi parfüm készítő műhelyre. Az egykori épület tele volt apró üvegcsés parfümökkel, valamint agyag amforákkal, amikben egykor a parfümöket tárolhatták.
A leletet elküldték laboratóriumi vizsgálatra, ahol megállapították: az üvegcsék egy nehéz, olívaolajhoz hasonló állagú anyagot tartalmaztak, aminek a fő alkotórésze a mirha, de kardamomot, zöld olívaolajat és fahéjat is tartalmazott.

A régészek nekiálltak az illatszer újbóli előállításának.Az illatok receptjét egy sor ókori görög szöveg alapján készítették el, amelyek két mendesiai és metopiai parfümről szólnak. Más illatos olajok és természetes alapanyagok mellett a két preferált parfüm alapja a mirha, egy fa gyantája, amelyet egy Afrikában és Ázsiában termesztett virágos növényből nyertek ki.
 

"A mendesiai parfüm mirha alapú és nagyon kellemes illata van, mint egy könnyű füstölőnek. A másik parfüm, a metopiai sokkal izmosabb és keményebb, és valójában a kedvenc parfümöm," - mondta Dr. Jay Silverstein, a Tyumen Egyetem régésze, aki a projekten dolgozott.
"Míg egy olyan személy, mint Kleopátra, a parfümök ismert rajongója valószínűleg több száz parfümmel rendelkezett, a szövegek azt sugallják, hogy a mendesiai lehetett az egyik legértékesebb," - magyarázta.
 
 
Annak reményében, hogy még közelebb kerülhetnek az ókori Egyiptom autentikus illatához, a csoport tudományos elemzést készít a Tell el-Timaiban, az egyiptomi Kairó közelében végzett ásatások során talált leletek eredményei alapján, amelyek időszámításunk előtt 300-ból származnak.
 

Felfedeztek egy házat, amiről úgy gondolják egykor egy parfümkereskedő tulajdonában volt, ezért jelenleg az épület közelében talált edényeken kémiai elemzést végeznek, hogy meghatározzák, hogy a belsejükben talált folyadék maradványok azonosíthatók-e.
 
A parfüm alapvető fontosságú volt az ókori világban. Sokkal több volt, mint egy kellemes illat, amelyet egy randevú előtt kellett az embernek magára permetezni, mivel fontos szerepet játszott az életről, a halálról és a túlvilágról alkotott gondolataikban.
 
"A parfümnek sokkal nagyobb hatalma volt, mint amit ma általában neki tulajdonítunk. A rítusokhoz, a gyógyuláshoz és a halhatatlansághoz is hozzátartozott, így nemcsak fényűzésből használták, hanem az illatoknak megvolt az a képessége, hogy javítsa az életminőséget, és valószínűleg a túlvilági élet minőségét is," - tette hozzá Dr. Silverstein.

Egyébként Kleopátráról - az egyiptomi Ptolemaioszi Királyság utolsó aktív uralkodójáról, aki időszámításunk előtt 51 és 30 között uralkodott - azt is mondták, hogy savanyú kecsketejben fürdött, és szárított krokodil ürülékkel púderezte az arcát. Tehát egy kellemes illatú figyelemelterelés nem is lehetett olyan haszontalan. (1)

(1) - https://www.hawaii.edu/news/2019/07/30/cleopatras-perfume-recreated/

ujvilágtudat
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china