.

A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezveA magyar közegészségügy 2009-ben, követve a WHO ajánlását, javasolta, hogy az anyák 4 és 6 hónapos kor között vezessék be háztartási keksz formájában szoptatás mellett a glutént


Ennek az elhamarkodott, és teljesen megalapozatlan WHO ajánlásnak a célja a cöliákia, vagy másként lisztérzékenység kialakulásának megelőzése volna. Úgy tűnik azonban, hogy ebből egy eleve kudarcra ítélt népességszintű kísérlet kerekedik ki, aminek a vége az, hogy a cöliákiás (lisztérzékenység) megbetegedések száma nem csökken, hanem még nőhet is, és vele nőhet az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegség gyakorisága is. - írja Dr.Szendi Gábor a "Tények-tévhitek"  web oldalán.

 
A gluténérzékenység egy autoimmun betegség, amit az egyes gabonafélékben (búza, árpa, rozs, zab) található anyag, a glutén vált ki.

Tünetei:  
fogyás, ödéma, hasmenés, vagy lazább, zsírfényű székletet, gyermekeknél nem megfelelő sűly, indokolatlan fáradtság, de nőknél menstruáció elmaradását, meddőséget is előidézhet.

Számos vizsgálat igazolta, hogy az elmúlt évtizedekben a cöliákia gyakorisága többszörösére nőtt, egy vizsgálat szerint pl. 50 év alatt a lisztérzékenyek száma a négyszeresére emelkedett (Rubio Tapia és mtsai., 2009).

Sokan értetlenül állnak a jelenség előtt, hiszen az emberiség 5-10 ezer éve fogyaszt gabonát, miért pont most lett ebből probléma?

Csakhogy a 19. századig olyan gabonafajtákat termeltek, amelyben az alfa-gliadin jóval kisebb mennyiségben fordult elő, vagy egyáltalán nem is volt megtalálható (Van Herpen és mtsai., 2006; Salentijn és mtsai., 2009). A növénynemesítők által megteremtett mai kenyérgabonában ért el veszélyes szintet az alfa-gliadin tartalom, és a nyugati népesség az orvosok és dietetikusok étrendi ajánlásait követve egyre nagyobb mennyiségben fogyasztanak gabonaféléket. A cöliákiások és rejtett gluténérzékenyek száma tehát részben azért nő, mert folyamatosan nő a gabonafélék, s ezen keresztül az alfa-gliadin fogyasztása.
 

A glutén gliadinból és gluteninből áll. A gliadinból alfa, béta, gamma és omega változatot különítenek el, ezek közül leginkább az alfa-gliadin okozza a tápanyagok felszívódási problémáját.


Jill Norris és munkatársai 2005-ben megjelent vizsgálata alapján a szerzők úgyt vélték, hogy a cöliákiabetegség kialakulásának akkor a legkisebb a kockázata, ha a csecsemők 4 és 6 hónapos koruk közt ismerkednek meg a gluténnel (Norris és mtsi., 2005). A WHO ennek alapján ajánlotta a glutén bevezetését 4-6 hónapos korban.
Az ajánlás felelőtlen, meggondolatlan és tudományosan nem alátámasztható. Norrisék vizsgálatával a fő baj az, hogy eredményeik statisztikailag nem szignifikánsak.
A legdurvább vizsgálattervezési hiba azonban a következő: ha az anya terhessége és a szoptatás alatt fogyaszt gluténtartalmú ételt, akkor a magzat és a csecsemő immunrendszere az anya vérével és az anyatejjel már akkor találkozik a gluténnel, amikor szájon át még nem is kapott (Chirdo és mtsai., 1998).

 
Mivel a 4-6 hónap közti időszakra időzített gluténbevezetés nem csökkenti a cöliákia kialakulását, viszont sietteti mind a cöliákia, mind az 1-es típusú cukorbetegség megjelenését, sokkal ésszerűbb volna a glutén minél későbbi bevezetése, hogy a gyermek fejlődését minél később zavarják meg ezek a betegségek.
 
Az új kutatások fényében kiderült, a glutén korai bevezetése nem szolgálja a gluténérzékenység megelőzését, a cöliákiás megbetegedések száma nem csökkent, viszont nőhet az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegség gyakorisága.

Tények-tévhitek

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china