.

A neandervölgyiek csirke helyett vöröscsőrű csókát ettekA neandervölgyiek által lakott barlangokban gyakran találtak vöröscsőrű csókától (Pyrrhocorax pyrrhocorax) származó maradványokat, ami magában még nem is lenne nagy csoda, hiszen ezek a madarak előszeretettel költenek olyan sziklaodúkban és barlangokban, ahol a neandervölgyiek is meghúzódtak. A csontok állapota és nagy száma alapján a kutatók úgy gondolták, hogy a madarak húsa kedvelt táplálékul szolgált a számukra. 

Guillermo Blanco evolúcióbiológus, Antonio Sánchez-Marco paleo-ornitológus és Juan José Negro biológus szerint a vágásnyomok, fognyomok és a megpörkölődött részek alapján viszont biztos, hogy nagy mennyiségben fogyasztottak csókát. Blanco és Nero ornitológusként tudták, hogy ezt a fajta madarat viszonylag könnyű megfogni.

Vöröscsőrű csóka, más néven havasi varjú

A három tudós ezért felkerekedett, és élőben tesztelte, hogy valóban olyan nehéz-e kezdetleges eszközökkel elkapni a csókákat, eredményeiket a Frontiers in Ecology and Evolution nevű szaklapban publikálták szeptember elején. A kutatók hipotézise az volt, hogy a neandervölgyiek éjszaka vadásztak a madarakra, amikor azok visszavonultak a fészkükbe, ezért éjjelente járták végig az Ibériai-félsziget barlangjait. Negro szerint ez azért is volt újszerű elképzelés tőlük, mert korábban a legtöbben azt feltételezték, hogy a neandervölgyiek éjszaka aludtak, nem pedig madárra vadásztak.

Két madár már kiadós vacsora

Egyes kutatók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a neandervölgyiek már képesek voltak tüzet is rakni, arra azonban egyre több lelet utal, hogy akár képesek voltak létrehozni, akár nem, ha volt tüzük azt használták. Blanco és társai zseblámpával váltották ki a fáklyát, a vadászathoz ezen kívül egy hálót vittek magukkal, ennyiből állt a felszerelés.

Negro szerint a csendben megközelített, a fénytől megriadó madarak teljesen lefagynak a meglepetéstől, és olyan könnyű begyűjteni őket, akár almát szedni a fáról. Azok a példányok, amelyek megriadnak a fénytől, a barlang bejáratánál kifeszített hálóban kötnek ki, a felfelé menekülő madarakat pedig akár röptében is el tudták kapni a kutatók. Egy ilyen vadászat alkalmával Blanco és társai puszta kézzel tíz csókát gyűjtöttek össze. 


Szeretnek egymás közelében táplálkozni

A kutatók összesen 296 gyűjtőútra indultak 70 különböző barlangba, ezek alatt összesen 5525 példányt ejtettek fogságba. A madaraknak ebben az esetben nem lett bajuk, szabadon engedték őket, a neandervölgyiek számára viszont Antonio Sánchez-Marco szerint egy ilyen kirándulás tényleg úgy nézhetett ki, mint az almaszüret. A paleo-ornitológus így gondolja, hogy egy neandervölgyi vadásztársaság egy vadászat alatt 40-60 csókát is elejthetett, egy felnőtt számára egy étkezésre pedig két madár bőségesen elengedő lehetett. Az már csak hab a tortán, hogy a madár állítólag még finom is: Marokkóban a mai napig különleges ínyencségnek tartják, amelynek az íze a páváéhoz hasonlít. 

Qubit:

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china