.

Most vált féltekét a NapMától kezdve a Nap már a Föld északi térfele felett jár, ahol erősödik a fény, csökken a sötétségA világ majdnem minden táján megünneplik a tavasz csillagászati kezdetét, március 21.-ét.


Az ókori Babilonban ez az ünnep Akitu : Évkezdő ünnep. A Menny és Föld házasságának ünnepe ami tíz napig tartó ünnepségsorozatvolt. Az ókori Rómában ebben az időben Minerva ötnapos ünnepét tartották.. Az egyiptomiak is fontos napnak tartottáket.  Ez a nap "a fény újjászületését", uralomra kerülését jelentette, amit az isteneik szimbolizáltak. 

Minerva isten feje az ókori Bath templomából


A keresztény hagyomány ezen a napon Szent Benedek emléknapját üli meg, a magyar néphagyomány pedig tavaszkezdő és időjárás jósló napnak tartja a három egyás után következő márciusi napot 18, 19, és 21.-ét, Sándor, József, Benedek névnapját. „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget.” tartja a népi mondás.

 

Szent Benedek emléke

A bencés szerzetesrend alapítója Nursziában születet 480 körül egy jómódú itáliai család sarjaként. Kezdetben a pápai központban, Rómában tanult, majd tanulmányait abbahagyva egy barlangba vonult el, ahol három évig élt. A fiatal remetéhez egyre többen csatlakoztak, végül Benedek 529-ben megalapította a montecassinói kolostort és kidolgozta rendjének, a bencéseknek a szabályrendszerét, ez a híres „Regula”, ami a nyugati szerzetesség alapjául szolgált. A rendbe felvettek nemcsak imádsággal töltötték napjukat, hanem kemény fizikai munkát is végeztek, megművelték a kolostor melletti földeket. Áldozatos munkájuknak köszönhetően megújították a kora középkori európai mezőgazdáságot és misszióik révén azokat eljuttatták számos országba.


Az évnek csillagászati szempontból négy jeles napja van. A téli és a nyári napforduló (dec. 21., jún. 21.) valamint az őszi és a tavaszi napéjegyenlőség. (Szept 23, márc.21)
Most a tavszi napfordulónak örülhetünk, mert megkezdődik a tavasz, a természet új életre sarjad. MInden megújúl, a borongós téli napok után még az emberek szíve is kinyílik.

Mint minden jeles napnak úgy ennek a  napnak is megvannak a hagyományíai. Az egyik, lassan feledésbe merülő hagyomány  a  "Lencsemágia"

Gyertyát gyújtunk, majd ízlésünk szerint elkészítjük a lencsét, például főzeléknek, de úgy, hogy az étel készítése közben csend van. Belül arra vagyunk hangolva, hogy a most formálódó étel bőséget,  fényt hoz életünkbe,  miáltal mi is bevonzzuk a bőséget és szeretetet.
A lencséből a napéjegyenlőség napján, majd az azt követő két napon is fogyasztunk hét kanálnyit, ezzel biztosítva életünk felvirágzását.


Akárhogy is van, egy biztos: mától kezdve hosszabbak a napok, egyre kellemesebb lesz az idő,. kezdetét veszi a tavaszi megújulás.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china