.

Mikor lesz a nyári napforduló 2024-ben?2024-ben június 20-án, csütörtökön lesz nyári napforduló, pontosan este 20.51-kor.


Mit is jelent a nyári napforduló?

A nyári napforduló az esztendő egy különleges időpontja: ezen a napon a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka, hiszen a Föld forgástengelye ekkor hajlik el a legkisebb szögben a Nap sugaraitól. Időpontja általában június 20. és 22. közé esik. A természeti jelenség számos szimbolikus és közösségi aspektussal bír, már az ősi kultúrák is hagyományokat kapcsoltak hozzá.

Magyar gyökerei

Magyarországon ismertebb lehet a Szent Iván-éjszakája elnevezés, melyhez számos ősi magyar pogány hit-elem kapcsolódik. Hazánkban a 16. században már örömtüzeket gyújtottak ezen az estén. Az egyik legismertebb hagyomány szerint, azok a párok, akik átugrottak a tűz felett, egész évben együtt is maradtak. A tűzugrás és tűzönjárás mellett közös énekléssel és tánccal ünnepelték a Nap életadó és tisztító erejét.

A régiek hiedelme szerint varázslatos éjszaka ez, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek.  A néphagyományokhoz illően – világszerte – örömtüzeket gyújtanak, melyeknek csodás erőt tulajdonítanak. 


Az egyik hiedelem szerint, aki átmegy a tüzön, az sérthetetlenné válik.


Néhány máig élő szokás

Néhány helyen a mai napig megünneplik a nyári napfordulót.

  • Svédország nemzeti ünnepként tartja számon. A svédek ilyenkor vidékre látogatnak, virágfüzért készítenek, ebédre pedig pácolt heringet fogyasztanak krumplival. Hagyományos elem egy virágokkal díszített ünnepi oszlop körbetáncolása is.

  • Nagy-Britanniában az ősi Stonehenge-emlékmű az ünnep földrajzi helyszíne, ahol tánccal és dobbal köszöntik a csillagászati nyarat.

  • A lengyelországi Krakkóban a lányok virág- és gyógynövény koszorúkat készítenek, amiket aztán leúsztatnak a Visztula folyón. Ha egy fiú kihalássza egy lány koszorúját, a hiedelem szerint egyszer összeházasodnak!

  • Olaszországban regionális eltérésekkel élnek a szokások: Rómában csigát szoktak ilyenkor fogyasztani, mert úgy tartják, az állat megvédi őket a rossz szellemektől, míg Észak-Olaszországban érlelt balzsamecettel ízesítenek a szakácsok, hogy bőséges legyen a szőlőtermés.


Csiga vacsora 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol