.

Megmagyarázatlan régészeti leletekA régészek időnként olyasmire bukkannak, amit nem lehet könnyen megmagyarázni. Pontosan ez történt 1969-ben, amikor építőmunkások egy rejtélyes "mozaikpadlót" találtak Oklahomában, megfejthetetlen rendeltetésű lyukakkal együtt. Nem sokkal a felfedezést követően tudományos vita robbant ki. Vajon a struktúra ember alkotta vagy természetes formáció? Milyen idős a helyszín?


Egyes szakértői feltételezések szerint akár 200 ezer éves is lehet.

Néhány régész meg volt győződve arról, hogy a padlót feltétlenül ember alkotta. De ha igen, akkor ki hozta létre? Abban az időben létezett egy fejlett ókori civilizáció Oklahoma területén?

A padlóról sajnos nem maradtak fenn jó minőségű képek. 1969. július 3-án azonban megjelent egy fotó a "The Oklahoman" című újságban. A folyóirat a következőket írta:

"1969. június 27-én az Edmond (68315 lakos) és Oklahoma City közötti Broadway Extension út szintezését végző munkások a 122. utcánál egy kőzet képződményt fedeztek fel, ami sok vitát váltott ki a vizsgálódó hatóságok körében."

"A laikus számára a helyszín úgy nézett ki, mint egy beágyazott mozaikpadló. Néhány szakértő szerint is úgy tűnik, hogy nagyon hasonlít valamiféle padlóra."

"Biztos vagyok benne, hogy ember alkotta, mivel a kövek tökéletesen párhuzamos vonalakba vannak rendezve, melyek gyémánt alakot formáznak, és mindegyik kelet felé mutat," - mondta Durwood Pate, Oklahoma City geológusa, aki a helyszínt tanulmányozta.
 

"Lyukakat is találtunk, amelyek tökéletes távolságban vannak a másik kettőtől. A kő teteje nagyon sima, és ha felemeljük az egyiket, akkor látható, hogy nagyon egyenetlen, ami azt jelzi, hogy a felületen kopás tapasztalható. Minden túl jól van elhelyezve ahhoz, hogy természetes formáció legyen."

"Dr. Robert Bell, az Oklahoma Egyetem régésze is kifejtette véleményét, miszerint a lelet természetes formáció. Dr. Bell azt mondta, hogy semmiféle habarcs anyagra utaló bizonyítékot nem látott. Pate viszont képes volt megkülönböztetni valamilyen iszapot az egyes kődarabok között."

"Delbert Smith geológus, az Oklahoma Seismograph Company elnöke elmondta, hogy a formáció, melyet 90 centiméterrel fedeztek fel a föld alatt úgy tűnik, hogy több száz négyzetmétert fed le."

"A Tulsa World idézte Smith-t: 'Nem kérdéses. Ott fektették le, de fogalmam sincs, hogy kik.'"

Az újság szerint Delbert Smith, az Oklahoma Siesmograph Co. elnöke és Oklahoma City Geofizikai Társaságának korábbi elnöke, valamint Durwood Pate független ásványolaj-geológus utazott a helyszínre, hogy tanulmányozza a területet és mintákat vegyen.

"Meg vagyok győződve arról, hogy nem természetes képződmény, és hogy ember alkotta," - mondta később Smith.

Smith és Pate magmintát vett, hogy mikroszkópos vizsgálatot végezzenek az anyaggal kapcsolatban annak reményében, hogy eldönthessék, hogy mi az.

Újabb titokzatos lyukakat fedeztek fel

Néhány nappal később július 1-jén a The Oklahoman beszámolt további lyukak felfedezéséről a kőzetrétegben. Egy mérés feltárta, hogy a lyukak pontosan 5 méteres távolságban vannak egymástól. Pate szerint a kőzet kvarcszemcséket tartalmazó perm mészkő.
 

Egy ismeretlen eredetű ókori kőkalapácsot is felfedeztek

Két nappal később, július 3-án a The Oklahoman folytatta a beszámolót, miszerint a régészek egy ókori kőkalapácsot fedeztek fel a helyszínen.

Az újság a következőket írta:

"A dolomitos mészkőképződmény rejtélyét Oklahoma City és Edmond között csak tetézte egy szerdai felfedezés, amikor egy kőkalapácsra hasonlító tárgyat találtak. A geológusok, akik figyelmüket a szokatlan formációra összpontosították .... nem tudták megmagyarázni a képződmény vagy a tárgy eredetét. John M. Ware, Oklahoma City geológusa azt mondta: 'Egyszerűen nem magyarázható a geológia területén, régészre van szükségünk ahhoz, hogy végleges véleményt mondjunk.'

A kor és a származás továbbra is rejtély maradhat, hacsak egy régészt nem tudnak meggyőzni, hogy vállalja a projektet. 20 napon belül az építőmunkások folytatják munkájukat, hogy kiássák a területet, hogy elkezdhessenek élelmiszeripari raktárat építeni.

Egy másik érdekes dolog a lelettel kapcsolatban, hogy tengeri lerakódásokat tartalmaz jelezve, hogy egykor az óceán fenekén volt .... Pate azt mondta, hogy a formáció, amely 30x18 méter területű, gyorsan turisztikai attrakcióvá válik. 'Az emberek odacsődülnek és darabokat visznek el a kőzetből,' - mondta. 'Meg kell őriznünk, amíg valaki meg nem határozza az eredetét.'"
 

Érdekes megjegyezni, hogy 1912-ben, vagyis 57 évvel az oklahomai burkolat felfedezését megelőzően, az Oklahomai Városi Villamosgyár két dolgozója szenet lapátolt az üzem kemencéibe, ami egy olyan üzemanyag volt, melyet a szomszédos Wilbertonban bányásztak. Az egyik darab szén túl nagy volt ahhoz, hogy kezelni lehessen, így a munkások egy kalapáccsal összetörték.

Miután azonban kettétört, egy vas edényt találtak benne, és amikor eltávolították, a két széndarab belseje az edény lenyomatát viselte.

Mindkét alkalmazott aláírt egy nyilatkozatot, amely tanúsítja a felfedezés hitelességét, majd a vas edényt több szakértő kezdte vizsgálni - közülük mindenki vonakodott nyilatkozni az edényről és felfedezésének körülményeiről.
 

Ez leginkább azért volt érthető, mivel a tárgy olyan szénrétegből származott, melynek korát 300-325 millió évre becsülték.

Az ókori mozaikpadló felfedezése Oklahomában több kérdést vet fel, mint amennyi választ ad. A lelet korát nem határozták meg. Nem vizsgálták meg, hogy kik hozhatták létre és mindennek tetejébe a régészek többé nem foglalkoztak ezzel az érdekes hellyel.

Csupán egyetlen következtetést lehet levonni, hogy oly sok évvel a felfedezést követően még mindig nincs határozott válasz a "mozaikpadlóra", ami Edmondban, Oklahomában található. (1)

(1) - http://www.messagetoeagle.com/oklahomas-ancient-mosaic-floor
újvilágtudat
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china