.

A második világháború után az USA és Nagy-Britannia lettek Franco stratégiai szövetségesei1975. november 20-án meghalt Spanyolország teljhatalmú vezetője, a 82 éves Francisco Franco tábornok. Az El Caudillónak (Vezérnek) hívott államférfi a spanyol polgárháború 1939-es lezárása után Spanyolország teljhatalmú irányítója lett, és haláláig, az általa kialakított tekintélyuralmi rendszerére támaszkodva irányított.
 

Franco
Franco 1930-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)

Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade a galíciai Ferrol kikötővárosában született 1892 decemberében. Családja kisnemesi gyökerekkel rendelkezett. Franco apja nyomdokaiba akart lépni, így felnőve a haditengerészethez próbált bejutni, ám az 1898-as spanyol–amerikai háborút követően, a megalázó vereségnek köszönhetően, a spanyol hadügy leépítésbe kezdett a flottánál, így Francónak csak a szárazföldi haderő kötelékében jutott hely.

Miután elvégezte a toledói Gyalogsági Akadémiát, szülővárosában kezdte meg a tiszti karrierjét. A ferroli helyőrség azonban túlságosan csendes és unalmas hely volt Franco számára. A fiatal tiszt kihívásokra vágyott, és Marokkóba helyeztette át magát, ahol bőven volt tennivaló, mivel a helyi törzsek vezetői nem szívlelték a gyarmatosító spanyolokat. Franco számos kemény ütközetben edződött, 23 éves századosként súlyos sebesülésen is átesett. Katonai buzgalma meghozta a várva várt előléptetést: Francót a spanyol hadsereg legfiatalabb őrnagyává léptették elő.

Franco testvérével, a pilóta Ramónnal Észak-Afrikában, 1925. (kép forrása: Wikimedia Commons)Franco testvérével, a pilóta Ramónnal Észak-Afrikában, 1925. (kép forrása: Wikimedia Commons)

1921-ben José Millán Astrayjal együtt megalakította a Francia Idegenlégió spanyol verzióját, a Tercio de Extranjerost, amellyel újabb sikereket ért el Marokkóban a bennszülöttekkel folytatott, 1920-tól 1926-ig tartó Rif-háborúban. Az elismerés nem maradt el, Francóból tábornok lett.

Az 1920-as és 30-as években Spanyolország politikailag mélyen megosztott volt: az anarchisták, kommunisták, a baloldali köztársaságpártiak és a velük szemben álló, a politikai térfél jobb oldalán lévő nemzeti, keresztény-konzervatív, és szélsőjobboldali tömörülések között pattanásig feszült a helyzet. 1934-ben Észak-Spanyolországban a bányászok tüntetni kezdtek a jobboldali kormány ellen. A tüntetések lázadásba torkollottak, amelynek elfojtásában a Franco által vezetett gyarmati haderő oroszlánrészt vállalt. A kormányzat hálás volt Francónak, akit a lázadás kegyetlen leverését követően vezérkari főnökké neveztek ki.

1936-os spanyol választásokon azonban a baloldali egységfront nyert, amelyre a jobboldal katonai puccsal válaszolt. A puccs nem söpörte el a baloldali kormányt, de a jobboldali, nacionalista erők sem akartak már visszavonulót fújni, így 1936-ban kitört a spanyol polgárháború.

Heinrich Himmler egy német küldöttség élén Francónál, 1940. október (kép forrása: Wikimedia Commons)Heinrich Himmler egy német küldöttség élén Francónál, 1940. október (kép forrása: Wikimedia Commons)

A nacionalista Nemzetvédelmi Tanács 1936 szeptemberében a hadsereg bizalmát élvező Franco tábornokot államfőnek nevezte ki, aki természetesen egyben a nacionalista hadsereg főparancsnoki tisztségét is betöltötte. A félmillió halálos áldozattal járó konfliktus a nacionalisták győzelmével zárult 1939 áprilisában. A hadsereg élén álló Franco nem mondott le, Spanyolország teljhatalmú urává vált.

A jobboldali-nacionalista Franco a második világháborúban semleges maradt. Bár Hitler megpróbálta a tengelyhatalmak oldalán belépésre bírni a konfliktusba, Franco végül olyan teljesíthetetlen követelésekkel állt elő a németek felé, hogy Hitler visszalépett. El Caudillo azért 1941-ben felállíttatta az önkéntesekből álló „Kék Hadosztályt”, hogy elvbarátjának segítve, hozzájáruljon a Szovjetunió ellen vívott „kereszteshadjárathoz”.

Hitler és Franco találkozása a franciaországi Hendaye-ban, 1940. október (kép forrása: Wikimedia Commons)Hitler és Franco találkozása a franciaországi Hendaye-ban, 1940. október (kép forrása: Wikimedia Commons)

A világháború után a nyugati demokráciák és a kiépülő szocialista blokk államainak szemében a túlságosan is jobboldalinak vélt Franco és rendszere szalonképtelenné vált. Spanyolország egy kis időre elszigetelődött. A hidegháború beköszöntével azonban a nyugat stratégiai szövetségese lett, 1955-ben még az ENSZ-be is felvételt nyert.

A stratégiai szövetség fejében az USA és Nagy-Britannia részéről, senki sem bírálta túl komolyan Franco autoriter rendszerét, amely 1947-ben monarchia lett, uralkodó nélkül. A gyakorlatban azonban El Caudillo volt Spanyolország teljhatalommal rendelkező, koronázatlan királya, a törvény és a hatalom forrása.

Franco Dwight Eisenhower amerikai elnökkel Madridban, 1959. (kép forrása: Wikimedia Commons)Franco Dwight Eisenhower amerikai elnökkel Madridban, 1959. (kép forrása: Wikimedia Commons)

A tanácsadói szerepre kárhoztatott kétkamarás spanyol parlamentet a Franco vezette Nemzeti Mozgalom, a „vertikális”, azaz az autokrata rendszer által kézben tartott szakszervezetek, és a katolikus egyház elitista szervezetének, az Opus Deinek a tagjai alkották. A Nemzeti Mozgalmon kívül nem működhettek más pártok az országban, és betiltották a spanyolországi nemzetiségi nyelvek, többek közt a baszk és a katalán hivatalos használatát.

Franco rendszere az 1960-as években némileg lazult. Bár az állampárton kívül más politikai pártok nem alakulhattak, az 1966-os sajtótörvény már megengedte a baszk, katalán és a gallego nyelvű újságok és folyóiratok kiadását. A demokratikus átmenetre azonban csak Franco 1975 novemberében bekövetkezett halála után kerülhetett sor.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china