.

Középkorban a katalánok előszeretettel nyúzták meg a macskákatA mai Spanyolország keleti részén, Katalóniában mintegy ezer évvel ezelőtt macskákról lenyúzott szőrméket használhattak „mágikus” pogány rítusokhoz. A Barcelona melletti El Bordellet régészeti helyszínre még 2010-ben, egy autópálya-építést megelőző feltárás során bukkantak rá, azonban a nem mindennapi leleteket most „dobta ki” a föld.
 
A közelmúltban végzett ásatás során  a kutatók kilenc kisebb gödröt találtak, amelyekben középkori terményeket őriztek. Mellettük néhányban különféle állati – juhtól, kecskétől, szarvasmarhától, sertésektől, kutyáktól és lovaktól származó – csontokra bukkantak. Az egyik mélyedés azért is volt különleges, mert közel kilencszáz házi macska csontját őrizte. A kormeghatározás alapján 970 és 1025 közé tehetők

Macska csontváz

Részletes analízis után, a csontokon látható nyomok, a törések száma, helyzete és intenzitása alapján a kutatók megállapították, hogy a macskákat minden bizonnyal megnyúzták. További vizsgálatok azt is kiderítették, hogy szerencsétlen házi jószágok egész fiatalon, 9-20 hónapos korukban távoztak e világról. A szakértők szerint ez a kor a legmegfelelőbb a macskabőr „felhasználására”, ugyanis már kifejlett példányokról beszélhetünk, azonban a szőrt nagy valószínűséggel még nem támadták meg a különböző, parazitás megbetegedések, nem kezdett el hullani és ép.

Macskanyúzásra utaló leleteket már számos régészeti lelőhelyen tártak fel szakemberek, azonban leginkább Észak-Európa vidékein, főként Nagy-Britannia és Írország területein. „A szőrméket általában ruházati termékek, főként meleg kabátok előállításához használták fel” – magyarázta Lluís Lloveras, a Barcelonai Egyetem zooarcheológusa. „Néhány középkori szöveg arra utal, hogy egyfajta gyógyító tulajdonságot is társítottak a macskairhához, amelynek azonban káros hatásaival is tisztában voltak” – tette hozzá.

A macskabunda a régészeti leletek és a korabeli szövegek tanúsága szerint gyakori kereskedelmi termék volt a középkorban, csakúgy mint a nyúlszőr, amely a minőséget és a tapintást tekintve igen hasonló a macskáéhoz. Egyébként mind a házi, mind a vadon élő macska irháját is felhasználta a korabeli „szőrmeipar”, habár a vadmacskák bundája legalább százszor annyit ért, mint a háziasítottaké. Az utóbbiak szőréből készült termékeket főként a kevéssé tehetősek vásárolták.


Vadmacska
 

Egy 2013-as tanulmány még azt állította, hogy az Ibériai-félszigeten a macskanyúzás főként a muszlimok lakta területeken volt jellemző, azonban a mostani kutatás meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a középkori keresztény területeken is megfigyelhető volt egykoron.

Néhány kutató szerint más magyarázata lehet a macskanyúzásnak, mégpedig az, hogy valamilyen pogány mágikus szertartáshoz volt szükség rá. A macskacsontok mellett számos más állati eredetű maradványra bukkantak Katalóniában, mint például lókoponya, kecskeszarv vagy tyúkok tojáshéja.

„Ezen állati maradványok mind valamilyen középkori rituáléval hozhatók kapcsolatba” – magyarázta Lloveras. Egy, az International Journal of Osteoarchaeology című tudományos folyóiratban 1999-ben megjelent tanulmány számolt be arról az esetről, amikor egy részleges macskacsontvázat találtak néhány csirkemaradvány társaságában egy 15-16. századi angol fal alá temetve, ami a kutatók szerint egyfajta védelmező rituáléhoz volt köthető.

A kutatók azonban figyelmeztettek, hogy a régió régészeti leletei még nem tették egyértelművé, hogy a macskacsontok valóban pogány rituális szertartás részeként, vagy csupán véletlenül kerültek a többi állati maradvány mellé. Mindezt további régészeti feltárások segítségével lehet majd kideríteni.


Forrás: mult-kor
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china