.

Kifinomult technológiát fedeztek fel régészek egy ókori görög szigetenKifinomult technológiát fedeztek fel régészek egy ókori görög "piramison" egy 4000 éves helyszínen

 
 
A görög Keros szigetén egy ősi piramisszerű struktúrát feltáró régészek bizonyítékot találtak arra, hogy alkotói sokkal kifinomultabbak voltak, mint azt korábban gondolták.

Daskalio településének építői lépcsős teraszokat faragtak a hegyfokra, és hozzávetőleg 1000 tonna fehér kő hozzáadásával hatalmas, csillogó, lépcsőzetes piramist hoztak létre. A köveket 10 kilométeres távolságról szállították a helyszínre.

A 4000 éves helyszínen végzett új kutatás számos lenyűgöző jellemzőt tárt fel, többek közt egy komplex vízelvezető alagutat és abban az időben "szokatlanul kifinomultnak" számító fémmegmunkáláshoz használt eszközöket.

A fémmegmunkálás bizonyítékát először 10 évvel ezelőtt fedezték fel a helyszínen, és a kutatók később műhelyeket és ehhez kapcsolódó tárgyakat is találtak.

A régészek nem voltak tisztában azzal, hogy az ősi civilizáció, amely elfoglalta a helyszínt, képes volt ilyen jellegű mérnöki munkára, és folytatják a kutatásaikat, hogy többet megtudjanak arról, hogy kik éltek ott.
 

Dr Michael Boyd, a Cambridge-i Egyetem régésze, az ásatás egyik vezetője szerint világos, hogy a helyszín központi szerepet töltött be a kohászati és más szakképzett munka terén.

"Amikor a nyersanyagokhoz és a szakértelemhez való hozzáférés nagyon korlátozott volt, a fémmegmunkálási szakértelem úgy tűnik, hogy nagyban Daskalio-ra koncentrálódott," - mondta egy nyilatkozatában. (1)

"Amit itt látunk a fémmegmunkálással kapcsolatban és más módon, az urbanizáció kezdete: a centralizáció, ami a távoli közösségeket a helyszínre vonzotta a koncentrálódó hálózatokban."
 

Az új ásatások során két fémfeldolgozó műhelyt találtak, amelyekben fémhulladékok és kapcsolódó tárgyak voltak. Az egyik helyiségben egy ólom fejszét és egy réz tőrök készítéséhez használt öntőformát találtak, valamint több tucat kerámia töredéket rézbevonattal (például tuyères-t, a fújtató kerámia végét, amely a levegőt a tűzbe juttatta a hőmérséklet növelése érdekében).

Egy másik helyiségben, amely csak az ásatás végén került elő ebben az évben, megtalálták egy ép kerámia sütő tetejét, jelezve egy másik fémfeldolgozó területet, amelyet jövőre fognak feltárni.

Daskalio már korábban is ismert volt arról a több ezer darab törött márvány figuráról, amelyek mintegy 4500 évesek, melyekről úgy vélik, hogy rituális tevékenységek során használták.
 


Források:

(1) - https://www.cam.ac.uk/research/news/unusually-sophisticated-prehistoric
(2) - http://ujvilagtudat.blogspot.com.es/2018/01/kifinomult-technologiat-fedeztek-fel.html

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china