.

Kerekesszékkel is látogatható barlangForrés:  https://www.infobae.com/espana/viajes/2024/06/04/la-impresionante-cueva-andaluza-ubicada-a-1000-metros-de-altura-que-ha-sido-reconocida-como-bien-de-interes-cultural/

A több mint 1000 méteres tengerszint feletti magasságban, a Sierra de Aranában, Granada tartomány szívében található Cueva de las Ventanas a környék egyik legérdekesebb látnivalója. Lenyűgöző természeti képződményei mellett ez a barlang az emberi jelenlét bizonyítékait tartalmazza a paleolitikumtól a középkorig.
1999-ben,  az utolsó tisztítási és feltárási munkálatok után elhatározták, hogy megnyitják a barlangot a nagyközönség számára. Cueva del Piñar a barlang hivatalos neve, amely három nagy ablakhoz hasonló, bejárata miatt kapta a mai nevét. Ettől az időponttól kezdve a barlang már teljes útvonalán elérhető kerekes székkel közlekedők és mozgássérültek számáta.  2017-ben Spanyolország első olyan természeti emléke lett, amely megközelíthető, függetlenül a látogatók fizikai állapotától.  Ez a kulturális jelentőségű hely Andalúzia természeti emléke.

Az ablakok barlangjának története

Az ablakok-barlang meglátogatása azelőtt kezdődik, hogy belépnénk a barlangba. Tizenöt perccel a látogatás időpont előtt egy kis busz szállítja a látogatókat Píñar utcáin a barlang bejáratához, ahol vezetett, akadálymentesített szórakoztató túrát kínálnak.

A Cueva de las Ventanas több szintes galériával rendelkezik, amelyeket cseppkövek és az évmilliók során a víz hatására kialakult meszes képződmények díszítenek. Az útvonalon megtekinthetik a barlangban talált  ábrázolásokat, amelyek kiemelik a használati tárgyakat valamint a neolitikus temetkezések jellemzőit. A látogatás a 60 méter hosszú „Nagy Csarnokban” kezdődik, ahol évszázadokon át élték mindennapi életüket a barlang lakói. A bemutatásra kerül a területet őshonos paleofaunája, a történelem előtti élet reprodukciói, valamint az ott talált kerámiák és egyéb használati tárgyak másolatai.


Forrás: https://www.infobae.com/espana/viajes/2024/06/04/la-impresionante-cueva-andaluza-ubicada-a-1000-metros-de-altura-que-ha-sido-reconocida-como-bien-de-interes-cultural/

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol