.

Jön a nyár, irány Spanyolország!A világban zajló háborús és terror cselekmények beszűkítették a külföldi nyaralások célállomásait. Az egzotikumnál fontosabb lett a biztonság, így előtérbe kerültek az olyan országok, mint Spanyolország.Malaga
 
Az eddig nagy látogatottságnak örvendő Törökország, Egyiptom, Görögország, vagy akár az észak-afrikai Tunézia a biztonsági kockázatok miatt elveszítették népszerűségüket. Az európai országok nyaralni vágyó polgárai békésebb tájakra vágynak.


A kellemes és biztonságos nyaralás kiváló alternatívája Spanyolország.


Klímája, tengerpartja, történelmi emlékei méltán teszik az egyik legvonzóbb turista célponttá. Az utazási irodák kínálata lassan betellik, a hatalmas érdeklődés folytán. Azonban sokan vannak, akik egyénileg szeretnek belevágni a nyári kikapcsolódásba.  Nekik szedtem csokorba náhány hasznos tudnivalót egy spanyolországi nyaraláshoz.

Spanyolország hatalmas ország, megtalálható benne az ideális nyaralás összes kelléke. Homokos tengerpart, történelmi városok, 7-800 éves, a mór időkből épségben maradt várak, paloták, hangulatos kis bárok a történelmi belvárosokban, tengerparti, főként halételeket áruló chiringitók, és még hosszan lehetne sorolni.


Part menti étterem Fuengirolán
 

Bővebb tapasztalataim Costa del Solról származnak, ezt szeretném az érdeklődőkkel megosztani.


Malagába a Costa del Sol fővárosába repülővel érdemes utazni. Autóval csak az jöjjön, aki hosszabb időt kíván itt eltülteni, és ragaszkodik saját kocsijához.  Magyarországról az út több, mint 3000 km, ami nem piskóta. Ráadásul az üzemanyag meg az autópálya díj többe kerül, mint a repülőjegy.

Aki az ország északi részbe saját kocsival érkezik, annak sem délutáni kirándulás Costa del Sol meglátogatása. A déli tengerpart messze van Barcelonától, Madridtól az ország északi turista központjaitól. Autóval az út 7-10 óráig is eltart, Malagáig.
A jó hír viszont az, hogy a repülővel érkezőknek sem kell autó nélkül maradni, mivel a sok autókölcsönző viszonylag kedvező áron kínálja kocsijait. A rengeteg látnivaló és programlehetőség miatt a kocsi szinte nélkülözhetetlen. Costa del Sol többszáz kilométer hosszú partvidékén annyi látnivaló akad, hogy aki eredetileg csak strandolni és napozni jött még az is elcsábúl egy-egy kirándulásra. Busszal ugyan mindenhová el lehet jutni, de erre csak az időmilliomosok vállakozzanak.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a nyári szabadság alatt, alapvetően három dolog szükséges: 

Ízletes ételek, kellemes szállás és sok látnivaló.

 
pella valenciana                                 malagai hotelszoba                                 Granada, Alhambra
 
Az ember már csak olyan, hogy leginkább a gyomrán keresztűl látja a világot.
Costa del Sol ebből a szemszögből nézve is szívderítő látvány. A tengerparti éttermekben érdemes megkóstolni a halételek sokféleségét. Szinte mindenütt megtalálhatók a nyílt tűzön sűlt halak, amelyeket mérettől függően 3-4 eurótól kezdve árulnak. A kis falvakban, vagy a városkák éttermeiben rengeteg helyi ételféleség várja az éhes turistákat, de a paella, ami jellegzetes spanyol étel szinte mindenütt megtalálható. 10-15 euróból egy átlagos étteremben jó lehet lakni.
.

A halsütés jellegzetes tengerparti módja

Aki ételeit egy bérelt apartman konyhájában kívánja elkészíteni, az hamar észreveszi, hogy nagy élelmiszerláncok a Magyarországi árakhoz hasonló árszinvonalon kínálják az alapvető élelmiszereket. A sokfelé megtalálható kis boltok sem drágábbak, csak a választékuk kissebb.

A közérzetünk másik meghatározója a szállás.
A szállodákban egyénileg is lehet foglalni szobát, amiknek árai a nyári szezonban 30-40%-al is magasabbak az alapárnál, így két személy részére csak 60-70 eurónál drágábban lehet találni. Ezek a hotelek általában frekventált helyen vannak. Leginkább azoknak érdemes ilyen helyre menni, akik a strand és a környék éttermein kívül nem kívánkoznak máshová.

Minőségi szállásokat azonban máshol is bőven lehet találni. Akik a strandokon kívül több helyre is el akarnak jutni, azoknak olyan szállást érdemes keresni, ahonnan könnyen elérhetőek Costa del Sol híres látnivalói. Rengeteg kiadó szoba, apartman, vagy komplett ház tlálható az interneten. (Talán a legismerebb oldal az airbnb, ahol több száz szálláslehetőség közül lehet választani)  Costa del Sol megismeréséhez kiváló kiindulópont lehet Mijas környéke, ahol már 50-60 eurótól is lehet négy főre apartmanokat találni. Persze vannak drágábban is, azok általában több személyesek, de komplett házakat is lehet bérelni.

Kilátás az egyik bérelhető apartman teraszáról
 
Ez a környék közel van az autópályához, amin fél órán belűl el lehet jutni Malagára, Marbellara, és negyed órán belül Benalmadenára, Fuengirolára és 5-10 percen belül a tengerpartra.

Miután megtaláltuk szállásunkat, a másnapi reggeli után kipihenten indulhatunk el felfedezni a környéket.
Malgától alig 10 kilométerre van a Spanyolország szerte kedvelt nyarlóváros Torremolinos és vele szinte egybeépülve Benalmadéna. Náhány kilométerre nyugatabbra Fuengirola 10 kilométer hosszan elnyúló homokos tengerpartja kínálja a víz és a nap szerelmeseinek az ideális kikapcsolódást.
Aki eljut Costa del Solra nem fogja kihagyni a nevezetes látnivalókat. Malaga belvárosa egész évben vonzza a látogazókat. Különböző korok emlékei adnak itt egymásnak randevút.


A malagai katedrális

és a néhány sarokkal odébb a római anfiteátrum, amire a mór időkből megmaradt vár vigyáz.

Malaga belvárosában érdemes leülni valamelyik hangulatos bár utcai asztalaihoz, és egy tapasz elfogyasztása, vagy egy kávé iszogatása közben élvezni a belváros hangulatát.

Régebben a spanyol vendéglőkben, sörözőkben a sörös korsó tetejét egy kis fedőlappal zárták (tapa) amire néhány falat harapnivalót tettek sörkorcsolya gyanánt.  Ezeket a  falatokat hívják tapasznak. Ma már a tapaszokat sör nélkül is lehet kapni, és aki csak a különböző ízeket szeretné kostolgatni, azt  szinte minden italokat árúsító  helyen megteheti.


Tapasz tálkákák


Costa del Sol rengeteg látnivalóval rendelkezik. Csak néhány a teljesség igénye nélkül: Nerja, Marbella, Gibraltár (Ami ugyan angol terület, de mégis ide sorolható)  A hegyek oldalában Mijas, kicsit feljebb Ronda, vagy a világhíres Granada, Cordóba, tovább nem is sorolom.
Az benne a fantasztikus, hogy a Mijas környéki szállásokról ezek a helyek gyorsan elérhetőek. Jól kiépített autóút halad végig a tengerparton, de aki gyorsabban szeretne eljutni valamelyik távolabbi céljához az válassza inkább a tengerparti úttal párhuzamosan haladó, de fizetős autópályát. (Malagától Nerja felé fizetni sem kell az autópálya használatáért.)
Nerja, Balcon de Europa

Az ezerféle látnivaló közül az utikönyvek leírásaiból érdemes válogatni. Azzal viszont számolnia kell az ide látogatókak, hogy számtalan olyan érdekességgel, szórakozási lehetőségel találkozik, amik az utikönyvekbe már nem fértek bele. Ilyen a torremolinosi krokodilpark, a benalmadénai Teleferico, a fuengirolai aquapark, vagy az szintén torremolinosi botanikus kert.


Részlet a torremolinosi botanikus kertből
 

A Costa del Solra látogató turisták élményekkel, látványokkal telve indulnak haza, de mindegyikükben ott él az elhatározás: ide mégegyszer el kell eljönni.

P.R.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china