.

Hétvégeken özönlenek a nagyobb városok lakói a környező településekreA pandémia, a lezárások, a különböző korlátozó intézkedések az utóbbi két évben Spanyolországban is behatárolták az utazások lehetőségét.  A spanyolok alkalmazkodtak a megváltozott helyzethez, kialakult a hétvégi falusi turizmus.


Ez egyrészt örvendetes, hiszen ennek a forgalomnak a haszna a spanyol gazdaságban marad, másrészt problémás, mert eddig nem tapasztalt nehézségek jöttek elő. 
Ez a fajta falusi turizmus a kisebb települések tucatjai számára jelentent problémát, mivel túlterhelik a helyi lakosság számra kialakított infrastruktúrát.

 Pampaneirában, a granadai Sierra Nevada hegység déli oldalán lévő településen, az egyik 1985-ben nyitott családi étteremben, a múlt heti telefonos asztalfoglaláskor jelezték, 5 perc késés után már nem tudják tartani az asztalt.  Mint egész  Pampaneirát, ezt a helyet is elárasztja a hétvégeken a faluba látogató sokaság. 

            
Casa Julio család vendéglő Pampaneirán

Turisztikai cunamit élünk ", véli Mauricio Riera helyi üzletember, akinek minden évben eddig is nőtt a forgalma. Most viszont édességboltja teljesítőképességének határához ért.  Mostanra körülbelül 5000 ember megy át a csokoládéboltján minden vasárnap, amíg Pampaneira lakossága csupán 321 fő.

Ami Pampaneirában történik, az már általánossá vált a nagyobb városok körüli településeken.
 A szakértők egyetértenek abban, hogy a jelenségnek két kiváltó oka van.  Az első, a szabad levegő és a természet iránti vágy, a másik, a bizonytalanság a külföldi utazás során.

"Könnyebb autóval elmenni egy kiruccanásra a közeli városkába, mint megszervezni egy külföldi utazást” – mondja Olivia Fontela, az EscpadaRural marketing igazgatója.  Adataik szerint az ország falusi szálláshelyeinek kihasználtsága 85%-os volt az utolsó hosszú hétvégén, szemben a 2019-es 72%-kal. 

„A vidéki turizmus már a látogatók 30%-át fogadja” – tájékoztat Francisco Mestre, a 104 falvat felsoroló Legszebb Városok Spanyolországban egyesület elnöke. Azonban nem kell szerepelniük ezen a listán ahhoz, hogy a turisták elárasszák a falvakat és a kisvárosokat. Las Peñas de Riglosban (Huesca, 248 lakos), többször kényszerültek lezárni  a bevezető utat, Lecinában – egy a  szomszédos faluban – még soha nem láttak ennyi embert.   Sierra de Aracenában a turisták leszedik a gesztenyetermést a környező gesztenyésekben. Anentóban (Zaragoza, 106 lakos) polgármestere, Enrique Cartiel, már segítséget kért Aragónia kormányától a tömegek kezeléséhez. „Meghalunk a sikertől” – figyelmeztetett.

 
Márciusban készült kép a 8840 lakosú Manzanares el Reaban, Sierra de Guadarrama (Madrid) településen, a hétvégi zsúfoltságról.
 

"Ez a nagy kockázat" - mondja Enrique Navarro, a Malagai Egyetem Turisztikai Kutató- és Innovációs Egyetemi Intézetének igazgatója. A szakember úgy véli, a túlzsúfoltság csalódást generál a látogatóban―A rossz élmény megélése―  párosulva a lakók ellenérzésével,visszaveti fejlődő falusi turizmust. 
Ennek a turizmusnak a kezeléséhez fel kell készülni. Néhány ötlet a polgármestereknek: Több parkolóhely, vendéglátóhelyek maximális befogadó képességének megállapítása, a szálláshelyet is igénybe vevő turisták előnyben részesítése. Ezek az intézkedések  "Középtávon negatívnak tűnnek, de hosszú távon minden fél értékelni fogja" - mondja Navarro
 

Forrás: El Pais


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china