.

Feria Fuengirolán
Vannak napok, amikor az okozza a boldogságot a megnyugvást, ha nincs semmi feladatunk. Nem kell sehová időre odaérni, azt csinálunk amit szeretnénk, nem kell aggodalmaskodni, csak egyszerűen élvezzük a lét örömeit.
 
Sajnos ezek a napok ritkák, de azért előfordulnak. Néha muszáj egy kis szünetet beiktatni a stresszes hétköznapok közé.
A spanyolok, különösen délen, jól tudják ezt. Úgy szervezik életüket, hogy mindig legyen ok egy kis szórakozásra, kikapcsolódásra. Spanyolországban vannak nemzeti és helyi ünnepek, amelyek tartományonként, azon belül városonként is más-más időpontban lehetnek. A helyi ünnepek számát tekintve Andalúzia az élmezőnyben van. Szinte minden hónapra jut valamilyen fiesta, ami alkalmat ad a munkából való kikapcsolódásra. Az andalúz emberek mosolygósak, vidámak, és minden lehetőséget megragadnak az ünneplésre.
Malagához közeli Fuengirolán az elmúlt hét végig ünnepi hangulatban telt. Hétfőn a város védőszentjének tiszteletére tartottak munkaszüneti napot, szombaton pedig Amerika felfedezése kapcsán volt országos ünnep.  Sokan a közte lévő napokra időzítették szabadságukat és ezt a hetet használták gondtalan pihenésre, szórakozásra.
A spanyol nyelvben a feria szónak sok jelentése van. Többek közt ezt használják az ünnepekre, az alkalmi vásárokra, a vásári búcsúkra, a pihenőnapra, és még jó néhány, főként kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz köthető fogalomra. Ennek tudtában már sejthető, mit is takar Fuengirola közponjában lévő Féria tér, ahol erre az ünnepi hétre egész szórakoztató negyed épült.
Ezen a héten a hétköznapi robotból kikapcsolódni vágyó embereket az időjárás is a kegyeibe fogadta. A napimádók már kora délelöttől kezdve sütkérezhettek a zavartalan októberi napsütésben.  Ha megéheztek, a parti chiringitók (így hívjék a strandokon épült vendéglőket) várták ebédelni vágyó vendégeiket. Sok helyen már délben elkezdik a halsütést, felkészülve a várható forgalomra.
Délelőtt jól esik a röplabda a parti fövenyen. Costa del Solon regeteg külföldi vásárolt lakást, házat. Ők békésen élik nyugalmas életüket. Akiknek nem a strand a napozás a lételemük, azok a déli órákban kedvenc kávézójuk teraszán, még az októberi napsütéstől is védve, beszélik meg életük eseményeit. Mások a hálóját javító halász szobra mögött találják meg ebéd utáni nyugalmukaz.

Hamar elmúlik a délutáni szieszta ideje. Ekkor nyit a Féria téren felépített szórakoztató negyed, amire szinte  mindenki készül. Ilyenkor akár külföldi, akár spanyol, akár fiatal akár idős, felveszi szép ruháját, és nekivág a vigasságnak. A bejáratnál hatalmas hullámvasút, beljebb sárkányvasút, dodgem, gyerekeknek motorcsónak, céllövölde, nyílt tűzön sülő húsok, tánc, zene, hintók, lovak, lovasok. Hatalmas színes forgatag.
A tér elején felállított sokféle szórakoztató eszköz kipróbálása után, tovább haladva a tér belseje felé, lovasok és lovas híntók látványa fogad. A tömegben úgy közlekednek a lovakkal, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Bizony figyelni kell, nehogy egy lovas kocsi bárkit is elüssön.
A lovasok maguk mögé ültetik szívük hölgyét, és így vonulnak a sokadalomban. Sokszor megállnak egy egy útba eső vendéglő előtt, és amíg megisznak egy kupa bort, addig a donnák odabent táncra perdülnek. Mire vége a felvonulásnak, bizony egyik másik lovas nem csak a látványosságok sokaságától szédül.

A hangulat az ivókban egyre emelkedik. A donnák önfeledt táncra kapnak, a háttérben játszó zenekar flamenco dalainak ritmusára

Odakint pedig egyre jobban sötétedik. A hölgyek visszaülnek lovagjuk mögé, és lassan elvonulnak.
A lovasok elmennek, a fények kigyúlnak és az idáig csak nézelődő, sétálgató emberek lassacskán észreveszik, hogy a látnivalókon kívűl másra is szükségük van. "Valamit harapni kéne"-gondolják, s mint egy varázsütésre megjelennek szemük előtt, az eddig más látványosságok miatt észre sem vett, ínycsiklandozó lehetőségek.
Evésután teli hassal, új erővel, sorba lehet járni az egymás melletti zenés ivókat, vendéglőket, szórakozóhelyeket. Minden helyen más zenekar, más közönség. Ami közös bennük, az az önfeledt hangulat, ahogy a spanyol emberek át tudják magukat adni a tánc élvezetének. A flamenco ruhába öltözött hölgykoszorú kedves mosollyal búcsuztatja vendégeket. 

Viszlát, egy év múlva!

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol