.

Feltárják Korinthosz elsüllyedt ókori kikötőjétA görögországi Lechaionban (Lekhaio) görög és dán régészek tárják fel Korinthosz részben víz alá került ókori kikötőjét, amely több mint ezer évig fogadta és indította útjára a hajókat. A feltárást a Görög Kulturális és Sportminisztérium, és a Koppenhágai Egyetem közösen végzi, élvonalbeli technikával, hogy megismerjék az egykori kikötő szerkezetét és méreteit.

 
Korinthosz kikötőjének feltárása

Korinthosz egyike volt a gazdaságilag és katonailag legerősebb városoknak nem csak az ókori Görögországban, de a Római és a Bizánci Birodalomban is. A város kivételesen előnyös földrajzi fekvése nagyban hozzájárult felemelkedéséhez. A Peloponnészoszi-félsziget északkeleti sarkában Korinthosz uralta az Iszthmoszt, vagyis a Korinthoszi-földszorost, amely a Peloponnészosz félszigetet köti össze Görögország többi részével, illetve itt zajlott a kelet-nyugati kereskedelem jó része is. Két kikötővárosa volt, a nagyobb Lechaion, nyugaton a Korinthoszi-öbölben, illetve a keletre található Kenchreai a Szaronikosz-öbölben.

„Az írott források szerint a város gazdagságának nagyobbik része a két öblön keresztülhaladó tengeri kereskedelemből származik, ezzel végül kiérdemelte a „gazdag Korinthosz” elnevezést” – mondta Bjørn Lovén a Koppenhágai Egyetem régésze, a Lechaion Harbour Project (LHP) társigazgatója. Lekhaio mólói és raktárai élénk tengeri kereskedelmi tevékenységet mutatnak a Kr. e. 6. századtól a Kr. u. 6. századig. Megrakott hajók és flották indultak innen, telepesek, csapatok szerte a Földközi-tenger különböző pontjaira.

A csúcstechnika egy részben elsüllyedt várost mutat

Lekhaio kiterjedt romjai szinte érintetlenül fekszenek a víz alatt, de ez a kép változni látszik. A Görögországi Víz Alatti Régiségek Tanácsa a Koppenhágai Egyetemmel és az Athéni Dán Intézettel közösen vállalta a kikötő romjainak feltárását a Lechaion Harbour Project keretében. A kutatócsoport elsődleges célja a teljes körű feltárás, a geofizikai és digitális felmérés a legújabb technikai eszközökkel. Eddig két hatalmas terméskőből épített mólót és egy kisebbet fedeztek fel, két vízzáró kamrát, hullámtörőket és egy csatornát, amely Lekhaio három belső kikötői medencéjébe vezet.<iframe src="http://video.ku.dk/1026869.ihtml/player.html?source=share&photo%5fid=12522327" width="505" height="284" frameborder="0" border="0" scrolling="no" allowfullscreen="1" mozallowfullscreen="1" webkitallowfullscreen="1"></iframe>
 
A 2015. évi feltárások két területre koncentrálódtak: az egyik egy 57 méter hosszú kora bizánci móló volt, a másik a belső öblökhöz vezető csatorna bejárata. Érdekesek a jól megőrződött nagyméretű fa rekeszek, amelyek bárkákra hasonlítottak és kifejezetten azzal a céllal épültek, hogy beton rakományukkal elsüllyedjenek így szolgáltatva alapot a rájuk épülő mólónak.

A császárkori mérnökök hasonló technikával dolgoztak Caesarea Maritimában (Izrael) is, de ez az első alkalom, hogy ilyet találtak Görögországban és a fa elemek mind megmaradtak. A C-14-es kormeghatározás a Kr. u. 5. század közepére keltezi a konstrukciót. A kutatók korábban azt feltételezték, hogy a bizánci korban egyszerűen megújították a korábbi görög és római kikötői építményeket, de ez a mostani felfedezés megkérdőjelezi ezt. Az újonnan épített kikötőt és a mólókat csak rövid ideig használhatták a Lekhaióiak, mivel valamikor 600 körül a várost földrengés pusztította el.

A belső kikötőkhöz vezető bejárati csatorna nyomai évek óta látszódnak a modern kori partszakaszon, ezért annak helye nem volt kétséges, a pontos méretét viszont nem ismerték. A kutatócsoport most kiderítette, hogy az 55 méter hosszú csatorna a kikötő három belső öblébe tartó hajókat védte a tenger áramlataitól. Emellett azt is kiderítették, hogy az ókori kikötő mintegy 45 méterre lehetett a tenger irányában az újkori partszakasztól.

A folyamatban lévő geofizikai vizsgálatokkal azt szeretnék megérteni, hogyan változott a terület a tengerszint változásainak eredményeként, illetve, hogyan süllyedt meg a partszakasz. A kutatók arra törekednek, hogy megértsék, hogyan alakult ki és vált a Földközi-tenger meghatározó kikötőjévé Korinthosz – számolt be a kutatásról Bjørn Lovén a Koppenhágai Egyetem honlapján megjelent sajtóanyagban.

Forrás: múlt-kor

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china