.

Évi 40 centimétert süllyed a világ legnépesebb városaDrámai ütemben süllyed a világ egyik legnagyobb városa

 
 

Mexico City

Egy közelmúltban publikált tanulmány alapján aggasztó és megállíthatatlan ütemben süllyed Mexikóváros – írja a ScienceAlert. A több mint 21 millió lelkes mexikói főváros a világ egyik legnagyobb települése.

A föld alatti rétegekből évszázadon át vonták ki a vizet, emiatt a tómeder, amelyben a metropolisz fekszik, egyre szárazabbá válik.

Az agyagrétegek összenyomódnak, illetve széttöredeznek, Mexikóváros pedig egyre csak süllyed.

A folyamat nemcsak az infrastruktúrára, hanem a vízbiztonságra is komoly veszélyt jelent.

Bár az 1950-es évek óta tilos lefúrni a talajvízhez, a 115 évnyi szintezési és a 24 évnyi GPS-es adatok alapján a város hasonló ütemben süllyed tovább. A metropolisz északkeleti, nem urbanizált részén egyes helyeken a roskadás az évenkénti 50 centimétert is eléri. A kutatók szerint még ha sikerülne is megemelni a víz szintjét, a süllyedés nagy része már helyrehozhatatlan lenne.

JOHN COLETTI / GETTY IMAGES

A szakértők az 1900-as évek elején fedezték fel a folyamatot, akkor évenkénti 8 centiméter roskadást rögzítettek. 1958-ra az arány 29 centiméterre nőtt, emiatt elkezdtek korlátozásokat bevezetni a vízhasználatban. Ezt követően a süllyedés évenkénti 9 centiméterre mérséklődött, az elmúlt két évtizedben azonban a jobb mérési módszereknek köszönhetően kiderült, hogy a süllyedés nagyjából állandó, és évi 40 centiméter körül alakul a történelmi belvárosban.

A friss adatok alapján a metropolisz alatti rétegek összességében 30 százalékkal nyomódhatnak össze, a folyamat viszont nem fog lezárulni az elkövetkező 150 évben. A felső réteg már most 17 százalékkal vékonyabb. A roskadás természetesen nem azonos mértékű mindenhol, néhol a város alig tapasztalt süllyedést, más részek viszont már az eredeti tómeder alá kerültek. Ezek az eltérések növelik a felszíni repedezés kockázatát.

Nem Mexikóváros a világ egyetlen metropolisza, ahol a rossz vízgazdálkodás miatt süllyedés jelentkezik: az iráni fővárosban, Teheránban is hasonló a helyzet.

 

Forrás: admin 24.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china