.

Enyhülés Madrid és Barcelona közöttTöbb mint két év után először találkozott Spanyolország kormányfője és Katalónia függetlenségpárti elnöke, hogy megpróbálják békés mederbe terelni a Madrid és Barcelona között kialakult konfliktust. Bár nem született megoldás, a két vezető szerint az első lépés megtörtént a helyzet rendezése érdekében.

Spanyolország új miniszterelnöke, Pedro Sánchez már megválasztásakor ígéretet tett a katalánoknak, hogy megtöri a fagyos viszonyt, és tárgyalóasztalhoz ül a tartomány vezetőivel. Ennek eleget téve hétfőn a madridi Moncloa-palotában fogadta Quim Torra katalán elnököt, aki a békülés jegyében egy üveg katalán likőrt vitt ajándékba spanyol kollégájának. A két vezető két és fél órán keresztül tárgyalt, ahogy Torra fogalmazott, „mindent megbeszéltek”.

A találkozót követő sajtótájékoztatón azonban kiderült, hogy kézzelfogható megoldás még nem született, csak az első lépéseket sikerült megtenni.

– A beszélgetés hosszú, őszinte és munkaközpontú volt, amelyen bemutattuk a Katalóniával kapcsolatos elképzeléseinket. Ez egy alapvető fontosságú lépés a későbbi megoldás szempontjából – mondta a katalán vezető, hozzátéve: nem is várta, hogy „nyolc év problémáit egy kétórás találkozón” orvosolni tudják.

A katalánok továbbra is kitartanak amellett, hogy népszavazást tartsanak Katalóniában a függetlenedés kérdéséről, ám az ötletet Pedro Sánchez is elveti. Twitter-üzeneté­ben kiemelte, a katalán függetlenedést továbbra is törvénytelennek tartja, de a „politikai válságra igyekszik politikai megoldást találni, amihez a megbeszélés jó kezdetet jelent”.

Quim Torra a korábbi függetlenségi népszavazás megtartása miatt letartóztatott katalán politikusok szabadlábra helyezését is sürgette, ám egyelőre ebben a kérdésben sem született megoldás.

A két vezető mindenesetre megállapodott abban, hogy visszaállítják a kétoldalú kormányközi bizottságok működését, amelyek 2011 óta nem üléseznek. Az El País spanyol lap arról írt tegnap, hogy Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes és katalán kollégája, Pere Aragonés csütörtökön találkozik, hogy folytassa a közigazgatási kapcsolatok újraépítését Madrid és Barcelona között.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china