.

Éltető vagy mérgező ital a tej? 

Hasznos vagy ártalmas?

Amig az ember fiatal, az egészséget természetes adottságnak véli, és bele sem gondol, hogy ez az állapot esetleg nem tart örökké. Nem figyel rá mit eszik, mit iszik, és úgy gondolja ami az üzletek polcain van, az válogatás nélkül fogyasztható. Aztán ha elér egy bizonyos kort, nem érti mi a fenétől van annyiféle nyavajája.
 
Minden üzletben hegyekben áll a dobozos tej, amit a kenyér mellett a legalapvetőbb élelmiszernek ismerünk. Pedig a tejfogyasztás ártalmas hatásairól most már orvosi körökben is komoly vita folyik. A tejjel foglakozó régebbi szakirodalom egyértelműen hasznosnak ítélte fogyasztását, azonban mára ez a helyzet megváltozott. A vizsgálatok és statisztikák alapján egyre többen vélik úgy, hogy a tej inkább árt, mint használ.


Akkor most mi a baj a tejjel?

Talán a legnagyobb az, hogy a tej nem embernek való. A tehéntej arra való, hogy a borjú napi 0,7-0,8 kg-os súlygyarapodását biztosítsa, miáltal egy év alatt több száz kilósra növekszik. A növekedési hormonok és egyébb anyagok mellett csupán néhány tized százalékban vannak benne ásványi anyagok, ami miatt fogyasztását javasolják.
Azért az tény, hogy még a tejfogyasztást hasznosnak vélő orvosok is egy éves korig határozottan ellenzik a csecsemők étrendjének tehéntejjel történő kiegészítését, hiszen ninimum féléves korig a baba szervezete csak az anyatejet képes megemészteni.
 

A tehéntej összetétele:

Tejzsír:   Különválasztva ez a tejszín, ami telített zsírokat tartalmaz. Ez az összetevő jelentős mértékben segíti a súlygyarapodást.
Tejfehérje:  kazeinfehérjék, és a savófehérjék. arányuk 80%       Ezt az összetevőt leginkább az ipar használja. Kiváló festék és ragasztó készíthető belőle.     
Tejcukor:  ismertebb nevén laktóz. Kellemetlen emésztési tüneteket, hasmanést, puffadást okoz. A magyar populáció körében 35-40% a laktóz érzékenyek aránya.
Vitaminok: szerény mértékben B2, B12, B6 ezt szervezetünk is hasznosítani tudja
Ásványi anyagok: többek közt kalcium- (Ca), foszfor- (P) és szelén.   A kálcium elvileg a csontok erősítését segíti, de érdekes módon a statisztikák azt mutatják, hogy  a sok tejet fogyasztó Dánia, Norvégia, Svédország, és Hollandia,  lakosságának körében legnagyobb a csontritkulásos betegségek száma.  A kálcium beépülése újra vizsgálat alatt van, mivel felmerült a gyanú, hogy a tej éppen ellenkező hatással van a csontokra, mint ahogy feltételezték. 
Energia:    620 kcal/liter

Igen ám de ezek mellett még mi mindent kell lenyelni? Benne van 59 féle hormon, amit a tehenek a betegségek megelőzése és a jobb tejhozam miatt életük folyamán kapnak. Amikor különböző eljárásokkal zsírtalanítják, laktóz mentessé, több hétig eltarthatóvá teszik, csak tovább romlik a tej minősége.  Ha a tej hasznos összetevőitől megfosztott részét, (ami több mint 95%), külölöválasztva akarnák forgalmazni, fogyasztásra alkalmatlannak minősítenék és semilyen cég nem kapna rá engedélyt. Vagyis az arány: a hasznos kevesebb, mint 5%, a káros több, mint 95%.

Robert Cochen "Halálos méreg" címen könyvet írt a tej egészségügyi hatásairól. Elsősorban az amerikai lakosság tejfogyasztással kapcsolatos szokásait, és ezek következtében beállt változásokat figyelte meg. Megvizsgálta a reklámok által ígért pozitív hatásokat, de nem talált összefüggést az ígéretek és a valóság között.
Jelnleg két tábor feszül egymásnak. Az egyik a hagyományos nézetet képviseli, miszerint a "tej erő egészség", a másik szerint a tej nem más, mit "fehér méreg".  Még több elfogulatlan vizsgálat szükséges a hivatalos táplálkozástudomány álláspontjának megváltozásához.
 
Robert Cochen ebben a rövid interjúban tárja a nézők elé kutatásainak eredményét
<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/xNhHmw28ksY?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china