.

Derinkuyu az ókori föld alatti városHúszezer ember befogadására alkalmas ókori föld alatti város: Derinkuyu


1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Törökország, Közép- Anatólia, a történelmi Kappadókia területe) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal mögött egy üres helyiséget. Ebből a helyiségből át lehetett menni egy másikba, ahonnan még egy kovetkezőbe és majd még egy következőbe és így haladt egyre tovább a föld alatt.


Véletlenül fedezete fel azt a hatalmas ókori föld alatti várost, amelynek az első szintjét még a hettiták áshatták Kr.e.1400 körül.


A földalatti város egy részlete


Kappadokiában eddig több mint 200 föld alatti várost fedeztek fel Kayseri és Nevsehir között. Közülük csaknem 40 legalább három szintet foglal el, a többi egy vagy két szinttel rendelkezik. Derinkuyu és Kaymakli városai a két legjobb példája a föld alatti lakóhelyeknek..
Derinkuyuban a helyiségek, folyosók, alagutak feltárásakor a régészek 85 méter mélyre jutottak. Felfedeztek 18 szintet, de a legalsók állapota már veszélyes.

A felső nyolc szint 1969 óta turisták előtt is nyitva áll, de még így is csak a komplexum 10 százaléka látogatható.  Az alsóbb szinteken még régészek és antropológusok dolgoznak.


Tágas terem a föld alatt

A várost anno menedékként használta több ezer személy, akik a járatokba húzódtak, hogy védjék magukat a gyakori inváziók ellen, amelyeken átesett Kappadókia a különböző korokban. Az ellenség, tudva, hogy nagy veszélynek tenné ki magát, ha behatolna az alagutakba, a legtöbbször a kutakat mérgezte meg, hogy a lakosok a felszínre jöjjenek.

A város belső része bámulatos: a Derinkuyu-i alagutakat (amelyben akár 20.000 személy is elférhetett) három stratégiai helyen lehetett zárni nagy kerek kőajtókkal. A kövek nagyon nehezek (magasságuk 1…1,5 m, vastagságuk fél méter, súlyuk pedig elérte az 500 kg-ot) így megbízhatóan zárták az alagutak bejáratát.


Az alagútrendszert lezáró kő kerék.

A mellékhelyiségeket és az állatok tartására szolgáló helyiségeket a bejáratok mellé tervezték, hogy az ürüléket könnyen ki tudják juttatni a föld alól. A lakó- és tárolóhelyiségek beljebb helyezkedtek el.


Közös wécéből az ulőrészek alatti csatornában folyó víz mosta ki az ürüléket.
 

Derinkuyu-t egy kb. 8 km hosszú alagút koti ösze, a szomszédos, de kissebb földalatti várossal, Kaymakli-val, aminek jelenleg csak három szintje látogatható.

A földalatti városokról Jenofonte görög történész beszélt. Az Anabasis leírásában olyan emberekről ír, akik Anatólia ezen részén éltek, föld alatt házakat ásták, és olyan nagy szobákban laktak, amelyekben elfért egy család a házi állatokkal és tartalékkészletekkel. Az alagutakban kialakítottak pajtákat, étkezdét, a 3-4 szintek között csigalépcsőt, a legalsó szinten a keresztény korban pedig egy kereszt alakú templomot (20x9 méteres, 3 m-es magasság), konyhákat (a füsttől feketék), sajtolókat bornak és olajnak, raktárakat, tárházakat, egy iskolát, sok szobát és egy kocsmát.
Az alsóvároson áthaladt egy folyó, de az idők folyamán a külvilágtól független kutakat is ástak. A friss levegő biztosításához tökéletes szellőztető rendszert építettek (52 szellőztető lyukkal) amit mai is csodálnak a mérnökök.

A bizánci korban ezeket a föld alatti járatokat még használták, de jelentőségüket veszítve létük az évszázadok folyamán (néhány kivétellel) feledésbe merült és csak az utóbbi 100 évben kezdték újra felfedezni őket.
 

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china