.

December 29-én született Madame de Pompadour, korának leghíresebb szeretőjeElső számú szeretője, majd legjobb barátja és megbízott állami tanácsosa volt Madame de Pompadour XV. Lajos francia királynak. A nem nemesi származású, ellenben művelt és kifinomult márkinő elismert helyet kapott az udvarban, de élete vége felé külpolitikai szervezkedései miatt népszerűsége csökkent – XV. Lajos mégis utolsó napjaiig szerette a francia történelem egyik leginkább ellentmondásos nőalakját. 


Madame de Pmpadour

A szerető szó ma már megbotránkozást és nemtetszést vált ki belőlünk, az európai történelemben, az előre elrendezett házasságok világában azonban sokáig elfogadott jelenség volt, hogy a férfiak a feleségük mellett több nőt is tartanak a háznál.

Különösen igaz volt ez a királyi udvarra és magára a királyra – nehéz, sőt, talán teljesen lehetetlen olyan uralkodót találni, akinek ne lett volna egy-két hosszabb vagy rövidebb távú viszonya a királynén kívül mással is. Idővel a szeretők elismert helyet szerezhettek az udvarnál, beleszólhattak az államügyekbe, és 

fontosabb szerepet játszhattak, mint maga a királyné, aki számos alkalommal csupán értéktárgyként, két család vagy ország szövetségének jelképeként érkezett a király mellé. 

Jósnő árulta el neki: szerető lesz

Nem volt ez másképp Madame de Pompadourral sem, aki már kilencéves korában sejtette, hogy többre hivatott az egyszerű vidéki polgári életnél – ekkor állítólag egy jósnő elárulta neki, hogy egyszer a király szeretőjévé válik majd. Pompadour 1721. december 29-én született, jómódú polgár családban, anyjáról az a hír járta, hogy Párizs legszebb asszonya volt. 

Így nem csoda, hogy atyja állítólag nem is vér szerinti apja volt, valódi szülője ugyanis egy adószedő lehetett, aki később a gyámjává vált, és fizette jó minőségű taníttatását is. 

A legjobb neveltetést kapta

Jeanne-Antoinette, ahogyan márkinői kinevezése előtt hívták, nem volt ugyan nemesi származású, de legalább ilyen minőségű neveltetést kapott. Először zárdában, majd párizsi otthonában okították a kor legnagyobb tanítói, énekelni és szavalni például a városi opera legjobb énekesétől és színészeitől tanult. Ennek köszönheti, hogy később teljesen az ujja köré csavarta XV. Lajost, hiszen a király Pompadour sajátos karizmájába, műveltségébe és művészetszeretetébe habarodott bele.

Várta, hogy a király felfigyeljen rá 

A későbbi szerető már házas volt, amikor a király kiválasztotta magának: gyámja unokaöccséhez, Férjéhez, Charles Guilleaume Lenormant d’Étioles-hez, valószínűleg nemesi címéért ment hozzá. A házasságból két gyermek is született: egy fiú, aki a születése után meghalt, majd egy lány, aki nem érte meg a kilencedik életévét. Jeanne-Antoinette igazán élvezte a Párizs melletti kastély nyüzsgő életét, szalont hozott létre, amelybe a kor legnagyobb művészeit és filozófusait hívta meg. 

Gyakori vendég volt nála Fontenelle, Montesquieu és élete végéig jó barátja, Voltaire is. A fiatal, gyönyörű asszony azonban már ekkor magasabbra tört – XV. Lajos gyakran járt a kastélya melletti erdőkbe vadászni, Jeanne-Antoinette pedig ilyenkor mindig kilovagolt fedetlen hintójában, és várta, hogy a király felfigyeljen rá. 

Kacér pásztorlányként robbant be

Nem is kellett túl sokat járatnia a hintót, hiszen 1745-ben máris meghívást kapott a király fiának esküvője alkalmából rendezett maszkabálra. A korabeli feljegyzések szerint a későbbi márkinő kacér pásztorlányként érkezett, a király pedig furcsamód fának öltözött be – Jeanne-Antoinette hintója pedig már aznap éjjel a király lakosztálya előtt parkolt. Néhány hét múlva saját lakosztályt kapott Versailles-ban, júliusban pedig megkapta a Pompadour márkinője címet – ezzel elkezdődött felemelkedése a 18. század legbefolyásosabb asszonyai közé. 

A fásult, élvhajhász király 

Pompadournak egyébként nem lehetett egyszerű két évtizedig fenntartania a király érdeklődését. XV. Lajos ugyanis melankolikus, fásult, élvhajhász uralkodó volt, aki királynéja, Leszczyńska Mária mellett több szeretőt is tartott, és rendszeresen cserélgette őket. Jeanne-Antoinette folyamatosan keményen dolgozott, hogy érdekes maradjon a királynak, és szórakoztassa: lovagolt, táncolt, rajzolt, énekelt, szavalt, és folyton produkálta magát Lajos előtt. 


XV. Lajos francia király

A taktika bejött, hiszen olyan befolyást szerzett az udvarnál, hogy az ellenségeit rögtön eltüntették a színről, a barátait pedig előnyös helyekre ültették. Beleszólhatott a belügyekbe, nem hivatalos kulturális miniszter vált belőle, és később a külügyekhez is hozzáférést kapott – bár ez utóbbi nem sült el olyan jól, mint ahogyan azt remélte. 

A 18. század legbefolyásosabb asszonya

Nem volt ritka egyébként, hogy a királyok szeretői államügyekbe is beleszólhattak, de Pompadournak a szokásosnál is nagyobb hatalma volt. Ekkorra kapcsolatuk a királlyal már plátóivá vált, a szerető ugyanis annyiszor elvetélt, egészsége annyira megromlott, hogy többé képtelen volt szexuális életet élni. XV. Lajos gyermekei is gyűlölték, ahogy az udvarnál titokban többen is, a trónörökös Lajos Ferdinánd például az egyik terhessége alatt megmérgeztette, aminek  következtében elvetélt.  Hiába a sok intrika és a kihunyt szerelem, a király továbbra is bizalmasának és legjobb barátjának tartotta Pompadourt, aki végül a királyné udvarhölgye lett. 

A szeretővel töltött idő Lajos számára valószínűleg azért volt különösen értékes, mert a folyamatos nyilvánosság után jólesett elvonulnia egy privát lakosztályba, hogy olyan dolgoknak hódoljon, amiket igazán szeret – eleinte a testi örömöknek, később a jelentőségteljes beszélgetéseknek. 

A külpolitikához kicsit sem értett 

Pompadour híre akkor romlott meg igazán, amikor az 1750-es években a külpolitikába is elkezdett beleszólni. Az ekkor már egyre betegesebb márkinőt tartják közvetve felelősnek a 18. század egyik legnagyobb katonai konfliktusáért, a hétéves háborúért (1756–1763), amelyből Franciaország egy igencsak kedvezőtlen békével került ki. Pompadour népszerűsége mellett Lajos királyi tekintélye is jócskán megromlott. 
A márkinő nem sokkal élte túl a béke megszületését, 1764-ben néhány hetes betegeskedés után a királyi palotában halt meg – ez hatalmas kegynek számított, mivel egészen addig csak a királyi család tagjai hunyhatták le itt örökre szemüket. A király őszintén megsiratta, azonban nem bánkódott túl sokáig – hanem új szeretőjével, Madame du Barryval vigasztalódott. 

Forrás:  origo

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china