.

A d-vitamin eszesít
Milyen hatással lesz a felnőttkori d-vitamin fogyasztás 13 év múlva?


időskori elbutulás kivédhető d-vitamin fogyasztásával

Egy 13 éven át tartó követéses vizsgálat igazolta azt a korábban felfedezett, ám nem bizonyított eredményt, miszerint a d-vitamin ellátottság az élet korábbi szakaszaiban előnyösen befolyásolja az időskori kognitív képességek romlását.

A korábbi, kizárólag egyéb vizsgálatok meta-analíziséből nyert eredményeket ez a mostani konkrét vizsgálat megerősítette.

2002 óta vizsgáltak összesen 1009 egyént és rendszeresen mérték a vérük d-vitamin (25(OH)D) szintjét. A végén különböző teszteket végeztettek el velük. Ennek keretében lexikai emlékezést, fonetikai és jelentéstani feladatok elvégzését és rövidtávú memória teszteket mértek rajtuk valamint azt, hogy szám-betű kombinációkon szellemi rugalmasságot igénylő helyzeteket hogyan oldanak meg.

Az eredmény azt mutatja, hogy az alacsony iskolázottságú csoport esetében a d-vitamin ellátottság és a kognitív képességek időskori állapota arányban van egymással. Érdekes, hogy a magas iskolai végzettségű egyének esetén ez a jelenség nem volt számottevő. Már korábbi vizsgálatok is arra az eredményre jutottak, hogy az iskolázottság bizonyos fajta védettséget jelent az időskori elbutulással szemben. Ha tehát kihagyta a főiskolát vagy az egyetemet, még mindig nem késő d-vitamint szednie.

A kutatók a vizsgálat keretében nem csupán a kognitív állapotot, hanem a szív- és érrendszer állapotát, a vérnyomást és a cukorbetegséget is vizsgálták a 13 év alatt. Hasonlóan előnyös hatásokat állapítottak meg a d-vitamin és ezen betegségek kialakulása között.

Forrás: British Juornal of Nutritio   Naturhírek fordításában
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china