.

Ciszterci apátság Provence-banA sénanque-i apátság


Provence, Franciaország – Nyaranta a sénanque-i apátság körül a levegő megtelik a virágzó levendula illatával és a szürke kőfalak között visszhangzó gregorián énekek hangjával.

 

Sénanque egyike annak a három fontos ciszterci kolostornak, amelyeket Provence-ban együttesen a “három nővér”-ként emlegetnek.

A félreeső völgyben elhelyezkedő épület elemeinek tiszta harmóniája és egyszerűsége a béke és az állandóság érzését kelti, és elmélkedésre késztet.

senanque-apatsag02

A ciszterci szerzetesek 1148-ban érkeztek ide az ardéche-i Mazan apátságból. A szegény szerzetesek kunyhókban éltek, amíg el nem nyerték Simiane urainak támogatását, amelynek révén 1178-ban meg tudták alapítani az apátsági templomot.

A ciszterciek a katolicizmus egy különösképpen aszketikus ága, amely 1098-ban jött létre, és a 12. században terjedt el jobbára Clairvaux-i Szent Bernát munkásságának köszönhetően.

Más szerzetesektől eltérően, a ciszterciek bevételeinek alapja nem egyházi tized vagy vámszedés volt, hanem az hogy megművelték a földet. Sémnanque szerzetesei mindmáig levendulatermesztésből és méhészkedésből élnek.

senanque-apatsag05

A ciszterci szerzetesek életében a hangsúly a fegyelmen, az alázaton és a szigorúságon van, és a ciszterci építészet jellegzetesen tükrözi ezt.

senanque-apatsag06

A sénanque-i apátság mintája a ciszterci anyakolostor, a Dijon mellett lévő citeaux-i apátság volt, noha a völgy által kínált hely szűkössége miatt Sénanque-ban a liturgikus kelet észak felé néz.

A körülmények egyszerűek, az egyetlen fűtött helyiség a melegedő, ahol a szerzetesek olvasnak és írnak, díszítés alig akad.

senanque-apatsag03

Nincsenek festett üvegablakok, festmények vagy díszes kéziratok, a kolostor párosával álló oszlopfőin pedig csak a legegyszerűbb indafaragványok láthatók.

A dekorációt inkább a környező levendulaföldek élénk mályvaszíne szolgáltatja, a fény és árnyék játéka az apátság falain, valamint a járó-kelő helybéli szerzetesek szigorúan fehérlő-feketéllő öltözete.

senanque-apatsag04

 

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china