.

Baleár-szigeteknél 200 római kori amfórát találtak egy víz alatti barlangbanTöbb száz római boros amfórát fedeztek fel egy víz alatti barlangban, és egy kihalt állat maradványait is megtalálták
 

Tengeri régészek csodálatos felfedezést tettek egy víz alatti barlangban a spanyol Baleár-szigeteken. Nagyon sok amfóra található a barlangban, amelyeket nyilvánvalóan szándékosan helyeztek el. Ennek oka rejtély, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy valamilyen ősi rituálé részeként hagyták ott őket.

A tengeri régészek a Fuente de Ses Aiguades-barlangban fedezték fel az ősi tárgyakat, amely Mallorca északkeleti partjánál található, amely a Baleár-szigetek legnagyobb szigete. A barlangot először 1998-ban fedezték fel, utoljára 2000-ben vizsgálták. Legutóbb a "Mallorca víz alatti barlangok régészeti kutatásai" projekt tagjai a legújabb technológiát alkalmazták a barlang újbóli vizsgálatához.

A barlang körülbelül 180 méter hosszú, tele cseppkövekkel és sok légkamrával. A barlangban több függőleges akna van, és csak csiga rendszerrel lehet elérni őket. A csapatnak szkennelő technológiára volt szüksége a barlang elrendezésének teljes megértéséhez.

A tengeri régészek háromdimenziós letapogatást alkalmaztak a barlang feltérképezéséhez, és az amfóra kincsleletet is digitalizálták. Körülbelül 200 ősi amforát fedeztek fel a barlangban., melyek kétkezes kerámia edények voltak, amelyeket olyan termékek tárolására használtak, mint az olívaolaj és a bor.

Az amfórákat erre a célra már a neolitikum kora óta használták. Ezek az edények szinte biztosan a római korszakban készültek, amikor a nemzetközi tengeri kereskedelem virágzott.

Manel Fumás régész, aki a projekten dolgozott elmondta, hogy a hajók régen a sziget mellett horgonyoztak, hogy édesvizet gyűjtsenek, mielőtt elindultak. Valószínű, hogy az amfórákat tengerészek hagyták a barlangban. Úgy gondolják, hogy a hajók egészen a 19. századig megálltak a szigetnél a víz miatt.

A kérdés az volt, hogy miért hagytak ilyen sok amfórát a barlangban, mivel azok a római korban meglehetősen értékesek voltak. "A rejtély abban rejlik, hogy miért van olyan sok amfóra. Ez nem normális. Leeshetett egy, amikor eltört a csiga, de nem 200," - mondta Fumás.


A legvalószínűbb magyarázat az, hogy az amfórákat szándékosan hagyták a barlangban valamilyen rituálé vagy szertartás részeként. Valószínűleg felajánlásként hagyták ott őket.

A barlangban a víz 14 méter mély, a fele édesvíz, a többi sós víz, és nem találkoznak. Ez szokatlan, és sok helyi meg lehetett győződve akkoriban, hogy a barlang különleges, és valamilyen kapcsolatban áll az istennel, mondta Fumás.

Ez "arra késztetett bennünket, hogy azt gondoljuk, hogy a helyet a tengerészek vallási szertartásokra használták," - mondta a régész. Az amfórákat valószínűleg azért hagyták a barlangban, hogy valamelyik isten kedvében járjanak, hogy a tengerészek biztonságosan hajózhassanak. A római korban a tengeri utazás meglehetősen veszélyes volt, amint ezt a Földközi-tengeren talált sok hajóroncs is bizonyítja.


Egy kihalt állat maradványait is megtalálták

Az amfórákon kívül egy kihalt állat maradványait is megtalálták. Ezekről a csontokról úgy gondolják, hogy a kihalt Myotragus vagy a Baleár-szigetek barlangi kecskéjének maradványai. A Myotragus körülbelül 5000 éve kihalt. A kecskecsontok jelenléte azt jelzi, hogy a barlangban éltek, még mielőtt azt az emberek használták. Ezért a barlang természetes módon alakult ki, és nem az emberi beavatkozás eredménye. (1)


(1) - https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china