.

Az ősemberek 400 ezer éve téli álmot alhattak
Spanyol kutatók szerint az ősembereknél működött a hibernációs stratégia.

 

Az őskori leletek szempontjából a világ egyik legfontosabb ásatási helyszínének számító területen, a Sima de los Huesos barlangban a kutatók olyan csontokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy a medvéhez, a denevérhez vagy a sünhöz hasonlóan több százezer évvel ezelőtt az ősember is téli álomra ment, hogy átvészelje a kemény teleket, írja a Guardian.
 


A feltárásban részt vevő kutatók azt állítják, hogy a korai emberek megkövesedett csontjain olyan elváltozásokat és károsodásokat találtak, mint amilyen a magukat hibernáló állatok csontjain található. A feltételezésük szerint a hidegebb időszakban az ősemberek is lelassították az anyagcseréjüket és hónapokon át aludtak.


Ásatás az Atapuerca-hegyláncnál
Fotó: Cesar Manso


Az elmúlt három évtizedben több mint ezer csont és fogdarabot találtak a barlangban, ami a kutatók szerint afféle tömegsír. A csontok több mint 400 ezer évesek, korai neandervölgyieké vagy azok elődjeié lehetnek.

A Juan-Luis Arsuaga vezette kutatócsoport azt állítja, hogy a csontok növekedésében szezonális hatásokat figyeltek meg, a növekedés hónapokra leállt minden évben. Azt feltételezik, hogy az ősembereknek olyan volt az anyagcseréjük, hogy felhalmozott testzsírjukkal és kevés élelemmel hosszú időszakot átvészeltek, gyakorlatilag hibernálták magukat. És a csontnövekedés ebben az időszakban állt le.

A kutatók szerint mindez scifinek tűnhet, de más főemlősöknél, például lemúroknál és fülesmakiknál is megfigyelték ezt. Ennek alapján azt feltételezik, hogy a hibernáció genetikai alapja sok emlősben megtalálható, így az emberben is.

Arsuagaék elméletét megkérdőjelezhetnék azzal, hogy ha a hideg élelemhiányos időszakokra képes hibernálni magát az ember, akkor miért nem tették ezt például az északi sarkkörön túl élő számik és inuitok. A kutatók szerint nekik a halak és rénszarvasok elég zsírkészletet tudnak nyújtani, míg félmillió évvel ezelőtt a barlang környezetében nem volt elég élelem.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china