.

Afrikai menekültek megoldatlan helyzete Spanyolország marokkói határánÁttekintés a Spanyolországaba igyekvő afrikai menekültekről

Az utóbbi hónapok legtöbbet megosztott és kommentált fényképén egy hatalmas kerítést lehetett látni, melynek tetején  fekete menekültek, előtte békésen golfoztak jómódú fehér emberek. Az AFP helyszíni riportban számolt be arról, hogy mi is történik az afrikai kontinensen található spanyol enklávéknál, az európai-afrikai határon.

Melilla 12 négyzetkilométernyi spanyol terület Észak-Afrikában, Marokkóban. A marokkóiak megszállt területnek tartják, nem ismerik el a spanyol fennhatóságot, ugyanúgy, ahogy a másik, hasonlóan spanyol kézen maradt város, Ceuta esetében sem. E két település határán magas kerítés választja el a két világot, Európát és Afrikát. Minden héten több száz afrikai próbálja meg megmászni a kerítéseket, hogy átjusson a gazdagabb világba. A kerítések közelében mindennaposak az összecsapások, több száz menekült sérült meg az utóbbi hónapokban. A bevándorlókra egyik oldalon a marokkói hadsereg vadászik, a másik oldalon pedig az ott állomásozó pár száz spanyol rendőr.

A spanyol területeken hatalmas a népsűrűség, a spanyol kormány szerint pedig joguk van megvédeni a területeiket. A szigorú határellenőrzéseket és a hatalmas kerítéseket elsősorban az iszlám szélsőségesek beutazásának megakadályozása érdekében hozott intézkedésnek nevezik.

De az AFP riportja szerint a valóságban ennél nagyobb gondot okozhatnak a bevándorlók. Csak idén 4700 menekült juthatott be Melillába, míg tavaly ez a szám csak 3000 volt.

A határon nagyon feszült a helyzet. A spanyol kormány delegáltja, Abdelmalik El Barkani szerint ez a probléma nem csak Spanyolország és Marokkó, de az egész Európai Unió problémája is. A spanyol kormány szerint csak idén közel 20 ezer ember próbálta meg megmászni a hat méter magas, három rétegből összerakott kerítést.

Az átjutás nagyon keveseknek jön össze, csak a legügyesebbek, legerősebbek tudnak felkapaszkodni. Több százból egy. Viszont a próbálkozók közül sokan szenvednek súlyos sérüléseket. Vannak, akik feljutnak, de utána nem tudnak lemászni, csak ülnek fenn órákig, amíg a fáradtságtól le nem szédülnek, vagy a spanyol őrök le nem hozzák őket.

Az sem ritka, hogy őrök esnek le, miközben a menekülteket próbálják lelökni onnan.

Emberi jogi csoportok próbálnak a körülményeken javítani, videóra rögzítik a kerítésnél történteket. Egy októberi felvételen az volt látható, hogy spanyol őrök vertek egy bevándorlót a  kerítésen, majd az eszméletét vesztett férfit átcipelték a marokkói oldalra.

A spanyol kormány azóta bejelentett egy változtatást, ami felhatalmazza majd az őröket, hogy a kerítésre felmászni próbáló menekülteket elzavarják. Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a tervet igazságtalannak és a nemzetközi joggal összeférhetetlennek nevezte, amire a spanyol kormány válasza az volt, hogy a 18 kilométer hosszú kerítés őrzését az EU-érdekében is meg kell erősíteni.

„Észak-Európában az irodáikban ülő emberek, akik soha nem találkoznak ilyen problémával, adnak nekünk leckéket humanitárius kérdésekben. Adják meg a címüket, elküldjük hozzájuk ezeket a bevándorlókat hozzájuk, ha megígérik, hogy figyelnek rájuk és adnak nekik munkát.”

– mondta a spanyol belügyminiszter,  Jorge Fernandez Diaz.

Az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker már felszólította az EU tagállamait, hogy növeljék a határok védelmére fordított keretet. Jelenleg évi 90 millió eurót költ el erre az unió.

A hivatalos spanyol narratíva az emberkereskedő hálózatokat hibáztatja az állapotokért, szerintük ezek szállítják a kerítés mellé a legszegényebb, háború sújtotta országokból az embereket. A hatóságok jelenleg ezeknek a hálózatoknak a felgöngyölítésén is dolgoznak. Egyelőre két nagyobb hálózatot ismernek: az egyik valóban olyan embereket szállít a határra pénzért, akik maguk akarnak északra költözni. A másikat viszont nigériai drogkartell vezeti, és az Európába küldendő áldozataiknak tartozásaikat kéne visszafizetniük, ha sikerül átjutniuk a határon.

Sokan teljes vagyonukat a kereskedőknek adják, van, aki 3000 eurót fizet azért, hogy a kerítés közelébe juthasson.

Forrás: AFP  ,BI / Index.hu
 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol