.

800 ezer éves kannibalizmus nyomai Spanyolország területénKörülbelül 800 000 évvel ezelőtt a mai Spanyolország területén kannibálok faltak fel egy gyermeket, akit később a régészek „a Gran Dolina-i fiú” névvel illettek. Az ősi maradványok új elemzése azonban meglepő fordulattal szolgált: a gyermek valójában lány volt.


A Homo antecessor koponyájának rekonstrukciója „a Gran Dolina-i fiú” maradványai alapján


Új elemzés

A gyermek a Homo antecessor homininfajhoz tartozott, amely az 1,2 millió és 800 000 évvel ezelőtt közötti időszakban élt Európában. Az észak-spanyolországi Atapuerca-hegységben található Gran Dolina barlangban 1994-ben felfedezett fajt főként csont- és fogtöredékekből ismerjük, ami nehézségeket okoz a faj egyedeinek nemének megállapításában.

A tudósok nemrég kipróbáltak egy új technikát, amelynek segítségével más korai emberfajok esetében sikeresen meg tudták állapítani egyedek nemét. A Gran Dolinában talált két különböző egyedtől, a „H1” és „H3” jelűektől származó fogakat vetettek vizsgálat alá. A „H1” egyén volt az, amelynek maradványai a faj meghatározásaként szolgáltak, körülbelül 13 éves volt halálakor, és régóta hímneműnek tartották. A „H3” egyed – „a Gran Dolina-i fiú” – 11 évesen veszthette életét, és szintén hímneműként könyvelték el korábban.

A fogak felépítésének mikroszkópos elemzése olyan variációkat mutatott ki a két egyén fogai között, amelyeket a kutatók a szexuális dimorfizmusnak (nemi kétalakúságnak) tudtak be – azaz különböznek a hím- és nőnemű egyedek között. Az emberek és más homininok fogazatának összehasonlításával a tudósok arra jutottak, hogy a „H1” egyén valóban hím lehetett, a „H3” azonban valószínűleg nőnemű.

A csontozat egyes alakvariánsai, mint például a medencecsont alakja, a szemöldökcsont mérete, valamint a csont vastagsága az izmok tapadási pontjainál szintén támpontot adhatnak az adott egyén nemét illetően, ez azonban csak a kifejlett egyedekre igaz – a Gran Dolinánál talált, több tucat egyéntől származó csontmaradvány azonban jórészt a serdülőkor előtt álló gyermekekhez tartozik. Mindemellett a barlangban talált csontok rendkívül töredezettek, az eszközös feldolgozás nyomai azt valószínűsítik, hogy kannibalizmus áldozatai lettek.

A fogak azonban gyakran igen jó állapotban megmaradnak még az ennyire ősi régészeti lelőhelyeken is. Más kutatócsoportok korábban már szemfogak alapján 92,3%-os pontossággal megállapították egyes egyedek nemét a horvátországi Krapinánál talált neandervölgyi maradványok esetében, valamint korábbi homininfajok egyedeiben a Gran Dolinához közeli Sima de los Huesos (azaz „Csontgödör”) lelőhelyen, szintén az Atapuerca-hegységben.

A fogkoronák hat éves korra fejlődnek ki teljesen, és mivel a nagyobb gyermekek már legalább részben felnőttkori fogaikkal rendelkeznek, ezek vizsgálata „különösen hasznos tud lenni a paleoantropológiában a fiatal egyedek nemének megállapításában” – írták a kutatók a Journal of Anthropological Sciences című tudományos folyóiratban március 10-én megjelent tanulmányukban.

fogakban az igazság                                                                                                             

Az új tanulmányhoz a kutatók a legnagyobb mértékű nemi kétalakúságot mutató fogakat, a felső szemfogakat hasonlították össze a „H1” és „H3” egyénektől. Nagy felbontású röntgenfelvételek segítségével a szövet volumenét, valamint a fogak felszínének területét is megmérték, és összehasonlították őket mind mai emberek fogairól készült felvételekkel, mind a Krapinánál és a Sima de los Huesosnál talált és már vizsgált fogakkal.

A tanulmány szerzői azt találták, hogy a „H3” egyed szemfoga nagyobb mennyiségű felszíni zománccal rendelkezett, ami általában a nőnemű egyedek fogaira jellemző. A „H1” egyéntől származó fog magasabb koronával rendelkezett, amely több dentint – a fogzománc alatti sűrű, csontos anyag – tartalmazott. A magasabb dentintartalom a hímnemű egyedek fogaira jellemző.


„A Gran Dolina-i fiú” maradványai

A szemfogai nagy mérete alapján a tudósok már korábban is feltételezték, hogy a „H1”-es egyed hímnemű lehetett, és az új elemzés is ezt erősítette meg. A „H1” és „H3” egyedektől származó fogak közti alakbeli különbségek azonban megfeleltek a más emberfajok fogaiban felfedezhető nemi kétalakúság szerinti különbségeknek, ez pedig arra utalt, hogy a „H3” egyed a korábbi feltételezésekkel szemben nőnemű lehetett.

„»A Gran Dolina-i fiú« valójában »A Gran Dolina-i lány« lehetett” – mondta el Cecilia García-Campos, a spanyol Nemzeti Emberi Evolúciókutató Központ (CENIEH) fizikai antropológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A lány 9-11 éves lehetett, amikor megölték és megették, és nem ő volt az egyetlen áldozat: a tanulmány szerint a Gran Dolinánál talált Homo antecessor egyedmaradványok közül 22-n találhatók meg a kannibalizmus nyomai – az eszközös feldolgozás nyomai mellett a csontvelő kinyeréséhez ejtett törések, valamint egyes esetekben fognyomok is.

Eme őskori kannibalizmus egyik magyarázata az lehet, hogy az emberek könnyebben elejthetők és táplálóbbak voltak más környékbeli állatoknál. Egy 2019-ben megjelent tanulmányban a szintén a CENIEH-nál kutató Jesús Rodriguez azt fejtette ki, más fajokkal összehasonlítva „sok élelem volt kinyerhető az emberből alacsony áron.”Forrás:  https://mult-kor.hu/lany-lehetett-a-gran-dolina-i-fiu-akit-kannibalok-oltek-meg-800-000-eve-20210420?pIdx=2

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china