.

33 éve történt Spanyolországban a sikertelen puccs kísérletA puccs a szélesebb néptömegek által nem támogatott, a hatalom megragadására irányuló tevékenység, többnyire fizikai erőszak alkalmazásával, katonai erőt is alkalmazva. Az irányító hatalmat egy szűk csoport ragadja magához a törvényes formák és a többség akaratának mellőzésével.

Spanyol parlament, 1981. február 23. 18:23. Éppen egy szavazás zajlik, amikor beront az ülésterembe a Guardía Civil (csendőrség) 200 fős alakulata Antonio Tejero Molino alezredes vezetésével. A rajtaütés pillanatában parlament ülését élőben közvetítették, így az egész ország láthatta, ahogy Tejero a Guardía groteszk figurája a pulpitusra megy, és revolvert szegez az elnökre.
Elkezdődött a dráma. Az ország lélegzetvisszafojtva figyelte az eseményeket. Az emberek kisrádiókkal a fülükön járkáltak az utcán.
Az előzményekhez tartozik, hogy Franco generalisszimusz (államvezető) 1969-ben visszaállította a monarchiát és a fiatal János Károlyban látta politikájánal folytatóját, így a királyi családból őt választotta Spanyolország királyának. Franco 1975-ben bekövetkezett halála után a fiatal király demokratikus intézkedéseit nem nézték jó szemmel a fallangisák, Franco keményvonalas hívei. Szervezkedésük eredményeként Antonio Tejero alezredes a Guardía Civil (a hírhedt csendőrség) tisztjeinek egy csoportjával behatolt a parlament épületébe, túszul ejtve az ott tartózkodó képviselőket
Ugyanazon a napon Jaime Milans del Bosch altábornagy tankokat vezényelt Valencia utcáira és a tartományban szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el.

Bosh Valencia katonai főparancsnoka; az ő lakásában tervezték meg az F-23-at. A hadseregben egyedül ő foganatosított számottevő katonai intézkedéseket, amikor  tankokat vezényelt Valencia utcáira. Személyes bevallása szerint soha nem bánta meg, amit a  puccs idején elkövetett.

A puccs kitervelőjének  Alfonso Armadát, a spanyol vezérkari főnök helyettesét tartják, aki több szervezési és technikai hibát is elkövetett. A vezető puccsisták nem ismerték az alsóbbrendű parancsnokok telefonszámát, a fegyveres alakulatok nem értek időben a TV-hez, a parlamenthez, és nem volt meg az összhang a terv és a végrehajtás közt.


A puccs kulcsszereplői

A hatalomátvételi kisérlet végül kudarcba fulladt. Nem csatlakoztak fontos katonai körzetek parancsnokai, és éjszakai TV beszédében János Károly szilárdan kiállt a demokratizálódási folyamat folytatésa mellett.
Másnap, a reggeli órákban Tejero feladta magát, és minden felelősséget magára vállalt. Délre a parlamentben lévő csendőrök letették a fegyvert, és szabadon engedték a túszként fogva tartott képviselőket. A puccs elbukott.


János Károly TV beszéde

Források:
http://orulunkvincent.blog.hu/2014/02/23/az_allamfo_a_helyen_van
http://www.costadelsolmagazin.com/content/meghalt-81-es-puccskiserlet-fo-szervezoje
http://www.alertadigital.com/2011/02/15/coronel-martinez-ingles-el-golpe-del-23-f-lo-dirigio-el-rey-juan-carlos/

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol