.

2020-ra Oroszország lehet a világ legnagyobb GMO mentes élelmiszer termelője



Sok a vita a genetikailag módosított növények termesztésével, és fogyasztásával kapcsolatban. A Monsanto cég erős lobbitevékenysége következtében az Egyesült Államokban többféle, az Európai Unióban pedig két géntechnológiával módosított növényt (MON810 GM kukorica és Amflora GM burgonya) engedélyeztek termesztésre. További növények forgalmazásának lehetőségét vizsgálják.


Néhány gén kicserélése "fantasztikus" hatással lehet a növényekre. Viszont ezek egészségre gyakorolt husszú távú hatásai ismeretlenek.
 

A Monsanto egy amerikai eredetű, multinacionális mezőgazdasági és biotechnológia vállalat, mely leginkább Roundup márkájú gyomirtójáról és a génkezelt magok terjesztéséről ismert

Wikipédia

A génmódosított növények annyira újak a növénytermesztésben, hogy fogyasztásuk hosszútávú hatásait az idő hiányában nem lehet vizsgálni. Sokan nem bíznak az amerikai vállalat optimista propagandájában, és idegenkednek az eredeti növénytől eltérő tulajdonságú növények fogyasztásában.
Génmódosítással nem csak növényeknél, hanem állatoknál is kisérleteznek.


A húsáért génmódosított bika
 
A világ élelmiszer termelésében az utóbbi évtizedben felértékelődtek a hagyományos módon termesztett vegyszermentes termékek. Ezt ismerte fel az orosz vezetés és erre alapozza Oroszország jövőbeni élelmiszer ellátását.

"Oroszország válhat a világ legnagyobb ökológiailag tiszta és jó minőségű bio élelmiszer szállítójává", mondta Vlagyimir Putyin elnök az elmúlt héten. Azt is célul tűzte ki, hogy országa  2020-ra váljon teljesen önellátóvá az élelmiszer termelésben.

"Nem csak magunkat vagyunk képesek táplálni, figyelembe véve a földjeinket és vízkészleteinket, de Oroszország képes a világ legnagyobb egészséges, ökológiailag tiszta és jó minőségű élelmiszer szállítójává válni, amiben a nyugati gyártók már régóta hiányt szenvednek, különös tekintettel arra a tényre, hogy a kereslet az ilyen termékek iránt a világpiacon folyamatosan növekszik," - mondta Putyin múlt csütörtökön az orosz parlamentben.

Egyes orgánumok Putyint, már a GMO mentes élelmiszerek királyaként látják

Az elnök szerint Oroszország jelenleg inkább élelmiszer exportőr, mint importőr.

"Tíz évvel ezelőtt az élelmiszer csaknem felét külföldről importáltuk, és importfüggők voltunk. Oroszország jelenleg az exportőrök között található. Az elmúlt évben az orosz mezőgazdasági termékek exportja majdnem 20 milliárd dollárt tett ki - negyedével többet, mint a fegyverek értékesítéséből származó bevételek, illetve a gázexport bevételek egyharmadának feleltek meg," - mondta.

Putyin azt mondta, hogy mindez Oroszországot teljes mértékben képessé teszi arra, hogy 2020-ra egészében el tudja látni a hazai élelmiszer piacot.
Amennyiben ez a nagyívű terv megvalósul, Oroszországnak hatalmas piac nyílik a bio termékek termelését másodlagosnak tekintő országokban.

Szeptemberben a Kreml elutasította a genetikailag módosított organizmusokat (GMO) tartalmazó élelmiszerek termelését.

Oroszország 2014-ben embargót rendelt el az EU-ból és az Egyesült Államokból származó élelmiszer termékek ellen, válaszul a Krím annektálása miatt hozott nyugati szankciókra. Miután Törökország lelőtte az orosz Szu-24-es bombázót, az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy megtiltják a gyümölcsök, zöldségek és baromfi importját Törökországból. A tilalom január 1-én lép életbe. Ezek a rendelkezések mind a belső élelmiszer termelés felértékelődését és nagyságrendi növekedését vonják maguk után. - írja az újvilágtudat
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol