.

2000 éves kenyér2000 éves kenyeret találtak Pompeii romjai között, ami úgy néz ki, mintha tegnap sütötték volna


A pékség kemencéje és a benne sült kenyér

A Vezúv hatalmas kitörését az ókori világ egyik legnagyobb természeti katasztrófájának tartják, amikor a Nápolyi-öbölben, időszámításunk szerint 79-ben, lévő városokat hamu és kőzet borította be, és úgy őrizte meg őket, mint ahogy azon a végzetes napon kinéztek

A kitörés augusztus 24-én dél körül kezdődött. 24 óra leforgása alatt Pompeii és Herculaneum, valamint Stabiae, Oplontis és a Boscoreale városokat teljesen maga alá temette a vulkáni hamu.

Pompeii romjait először a XVII. század végén "fedezték fel", bár közismert volt, hogy létezett egy ősi város, amely évszázadokon keresztül a föld alatt volt.
A modern régészet segítségével több mint 1500 ember maradványait találták meg, velük együtt pedig számos használati tárgyat, amelyek abban az időben a római város mindennapi életének részét képezték.
 
Herculaneumot egy gyorsan mozgó forró sárhullám nyelte el, míg Pompeiit a hamu és kőszikla eső temette maga alá. A vulkáni anyag 15 méter vastagságú kőzetté szilárdult meg, amely mindenféle tárgyat, például bútorokat, családi portrékat és mozaikokat őrzött meg. Mivel a vulkanikus kőzet elzárta a levegőt, a szerves anyagokat, beleértve a bőrt, a fát és az élelmiszereket, a bomlástól is megmentette.
 

A legcsodálatosabb emberi maradványokat Pompeiiben találták meg. Mivel nem tudtak elmenekülni a pusztítás elől, úgy gondolják, hogy a lakosok többségét megölte az intenzív hő. A megkövesedett testek lebomlottak, és üres lenyomatot hagytak a sziklában. 1860 körül az ásatások felügyelője, Giuseppe Fiorelli nedves gipszet töltött a titokzatos üregekbe, melyeket a csapata megtalált, és ezzel gyakorlatilag láthatóvá tették az ősi Pompeii lakóinak finom részletességű alakjait.

A több ezer érdekes tárgy közül az egyik különösen nagy figyelmet kapott mind a tudományos, mind a nagyközönség részéről. Az egyik pékség romjai között egy kenyeret találtak, amely megőrződött a szénben, és ősi hamut borította be, melynek textúrája és formája olyan, mintha csak most vették volna ki a kemencéből.

Minden kenyeret a készítő pék bélyegzőjével jelölték meg, amelyet a minőségi garancia és a pékség jelzésére használtak.
 
A pékség kemencéjét a kenyérrel először 1880 körül fedezték fel, és bár a kenyér már régen múzeumi kiállításra került, a pékség ma Pompeii egyik legkedveltebb turisztikai látványossága.
 
Egy portrét is találtak, amelyen a pék, Terentius Neo és felesége látható. Ami még érdekesebbé teszi a portrét, az a feleség ábrázolásának módja, ugyanis egy írótáblát tart a kezében jelezve, hogy írástudó volt és egyenlő a férjével mind a házasságban, mind pedig az üzleti életben.
 
Terentius Neo és felesége

Mindkét városban találtak élelmiszer maradványokat, ami ritka betekintést nyújt egy átlagos római állampolgár étkezésébe.

1930-ban a régészek Herculaneumban az egyik kemencében egy másik kenyeret fedeztek fel. A Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban kiállított római kenyeret később a British Museumnak adták kölcsön.


Egy 2013-as élő rendezvény során a londoni székhelyű olasz séf Giorgio Locatelli felkérést kapott a 2000 éves recept újjáélesztésére.
 
<iframe width="720" height="486" src="https://www.youtube.com/embed/DYTuNXq1eBk" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Forrás: ujvilágtudat

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china