.

18 ezer éve fújták a csigátCsigaházból készült 18 ezer éves fúvóshangszert találtak egy pireneusi barlangban


A maga nemében ez a legrégebbi hangszer - írták a kutatók a Science Advances című tudományos folyóiratban, ahol beszámoltak a felfedezésről. A mintegy 31-szer 18 centiméteres tárgy egy ragadozó tengeri csiga, a tritoncsigák családjába tartozó Charonia lampas házából készült.

Az ősi hangszert valójában 1931-ben találták a barlangi festményeiről is ismert Marsoulas-barlangban, de évtizedekre feledésbe merült és csak a közelmúltban végzett vizsgálatok derítették ki, hogy a tárgyat hangok előállítására használhatták. A csigaházat egy nemzetközi tudóscsoport tanulmányozta Carole Fritz, a francia nemzeti kutatási hálózat (CNRS) szakértőjének vezetésével.

 

A csigaház hegyét letörték, helyén egy 3,5 centiméteres lyuk tátong. Mivel ez a csigaház legkeményebb része, a kutatók szerint egyértelmű, hogy nem véletlenül tört le, emellett a nyíláson vágások nyomai is láthatók. Az egyik első csavarulat ki van lyuggatva, magát a csigaházat pedig piros festékkel díszítették, ami jellemző a Marsoulas-barlangra, és arra utal, hogy a csigakürt szimbolikus tárgy státuszát élvezte - olvasható a közleményben.

A csigaház megszólaltatására tett kísérletek során egy kürtművésznek három zenei hangot sikerült előcsalogatnia a csigakürtből a C, a Cisz és a D közelében. A kutatók most a csigakürt háromdimenziós lenyomatainak vizsgálatával próbálnak további információkhoz jutni a hangszer működéséről. A tudóscsoport úgy véli, hogy a csigaházhoz eredetileg valamilyen fúvóka tartozott.

Találtak már ennél régebbi hangszereket is, például a dél-németországi Sváb-Alb-középhegység barlangjaiban, Ulm közelében, az ott felfedezett, olykor 20 centiméteresnél is nagyobb furulyák korát durván 40 ezer évre becsülik, de azok madárcsontból vagy mamutagyarból készültek.

Forrás: origo

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china