.

A világ legrégibb hócipőjét fedezték fel Dél-Tirolban, Ötzi lelőhelye közelébenÖtzi korából származó, de nála is régebbi hótalpat találtak az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) tartományban egy gleccseren, közel ahhoz a helyhez, ahol az 5300 éve jégbe fagyott gleccsermúmia előkerült a jégmezőből.


Bolzano megye műemléki hivatalának keddi közleménye szerint a Pfossen-völgyi Alpokban, a Gurgler Eisjoch-gleccseren talált 5800-5700 éves lábbeli a világ eddig ismert legrégibb hótaposója.
A rendkívüli régészeti felfedezést a firenzei Katonai Geográfiai Intézet egy térképésze tette 3134 méteres magasságban, az olasz-osztrák határon végzett topográfiai munka közben. A leletet átadta a bolzanói műemlékvédelmi hivatalnak, amely két radiokarbonos kormeghatározást is végeztetett. Mindkét vizsgálat megállapította, hogy a hótalp a késői újkőkorból, időszámításunk előtt 3800-3700-ból származik.
 

Szeptember 19-én lesz a 25. évfordulója annak, hogy az Ötz-völgyi Alpokban egy német házaspár, Erika és Helmut Simon szenzációs felfedezést téve 3210 méteres magasságban, az olasz-osztrák határ mentén, a Tisenjoch hegygerincen rábukkant a jégben mumifikálódott újkőkori holttestre. Az újkőkori hótaposót szeptemberben mutatják be a sajtónak a bolzanói műemlékvédelmi hivatalban.

MTI.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol