Veszélyeztetett minősítés vár a Donana Világörökségi helyszínreA mai nappal jött el az UNESCO által meghatározott határidő, ameddig Spanyolországnak jeleznie kell, hogy mit szándékozik tenni a világörökségi listán szereplő Donana Nemzeti Park megmentéséért.

A WWF értékelése szerint a kormány nem tett eleget az UNESCO kérésének, ezzel veszélyeztetve az érintett madarak állományait, és ezen keresztül egész ökológiai rendszereket. A hatmillió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló spanyol vizes élőhely lehet az első Európai Uniós terület az UNESCO Világörökségi Helyszínei közül, mely átkerül a veszélyeztetettek listájára


Donana Nemzeti Park


Az UNESCO bizottság felszólította a spanyol kormányt, hogy sürgősen állítsa le a kavicskitermelést a vizesélőhely gerincét alkotó Guadalquivir folyón, és ne engedélyezze a folyómeder további mélyítésére irányuló terveket, különben átsorolja a Donaná-t a "veszélyeztetett" státuszba.

A kormány ugyancsak elmulasztotta a területet veszélyeztető egyéb káros ipari tevékenységek leállítását, amilyen például a nem fenntartható és illegális mezőgazdasági célú vízfelhasználás, illetve a bányászat és a földgáz kitermelés.

\"A spanyol hatóságok túlságosan sokáig hagyták figyelmen kívül a tudományos érveket, nemzetközi egyezményeket, az UNESCO döntéseit, az EU szabályozásait, és ellenálltak a társadalmi nyomásnak is\" - közölte Juan Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország igazgatója. \"A kormánynak rengeteg ideje volt arra, hogy cselekedjen, de ma lejárt az idő. Az UNESCO Világörökségi Bizottságnak igaza lesz akkor, amikor a Donana Nemzeti Parkot átsorolja a veszélyeztetett helyszínek listájára\" - tette hozzá.

A káros ipari tevékenységek hatása odáig fokozódott, hogy a terület vízellátottsága a természetes szint 20%-a alá csökkent. Ennek következtében a terület sekély vizű lagúnáinak nagy része, és a mocsarak mintegy 80%-a eltűnt.

A WWF becslése szerint több mint 1000 engedély nélkül fúrt kút, 1700 öntőző tó, és mintegy 3000 hektárnyi illegális mezőgazdasági terület szívja el Donana vizét. A kiszáradással egy időben, a vizesélőhelynek a szennyezésekkel és az özönfajok elterjedésével is meg kell küzdenie. Ennek következményeképpen pedig megcsappantak a ritka madarak és más őshonos állatok populációi is.
 

A mezőgazdaság használja fel a park vízét

Az UNESCO álláspontja szerint a gázkitermelés és bányászati tevékenység alapvetően ellentétes a Világörökségi státusszal, Spanyolország mégis folytat ilyen irányú tevékenységeket a terület közvetlen közelében.

A Világörökségi Bizottság 21 tagja a 2017 júliusában esedékes következő ülésén dönt majd Donana jövőjéről.

A védett terület, amelynek alapításában a WWF aktív szerepet játszott, az európai vándormadarak kiemelt pihenőhelye. Mintegy 4000 növény- és állatfaj otthona, amelynek állapotától közel 200 000 környékbeli lakos megélhetése függ. A vándormadarak életében kulcsfontosságú a hosszú út közben pihenők beiktatása, ahol feltölthetik testük tápanyag-raktárait, hogy bírják a hosszú repülés következő szakaszát. Ilyen Donana: a tengeri átkelés előtti utolsó állomás.

A területet olyan nemzetközi egyezmények védik, amilyen a Ramsar-i Egyezmény, a Natura 2000, az UNESCO Bioszféra Rezervátum és Világörökségi Helyszín státusza.
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol