Veszélyes hal jelent meg a Földközi-tengerben
Már a Földközi-tengert is fenyegeti a tűzhal-invázió


Elkezdték a búvárok a ciprusi parti vizekben elszaporodott tűzhalak szervezett kiirtását, a térségben nem őshonos faj ugyanis nemcsak a Földközi-tenger biodiverzitását fenyegeti, de mérge az emberekre is veszélyes.

Nem csak a Földközi-tengerben jelent problémát

Jason Hall Spencer, a Plymouthi Egyetem kutatója, a tűzhalak begyűjtésének segítője szerint a faj jelenti a legnagyobb veszélyt a térség biodiverzitására.

"Nem tudom hangsúlyozni, milyen súlyos problémát jelent az egész Földközi-tengerre.A tűzhal a legkártékonyabb invazív faj, amellyel találkoztam. Ha nem lépünk, tartós környezeti és gazdasági károkat okoz" - idézte a kutatót a The Guardian című brit napilap honlapja.
 

Díszes tűzhal (Pterois radiata)Forrás: Wikimedia Commons


A tűzhal antennaszerű tüskéinek szúrása mérgező, ezzel tartja távol a ragadozókat. A tűzhal fajok (Pterois sp.) a trópusi indopacifikus régióban a Dél-Csendes-óceánban és az Indiai-óceánban őshonosak.

A veszélyes invazív faj mintegy két évtizede kezdett elterjedni az Egyesült Államok déli part vizein, a Mexikói-öbölben, ahonnan továbbterjedt a karibi térségbe, illetve felbukkant a Bahamák és a Nagy Antillák atlanti partvidékén is.

A karibi térségben felelőtlen akvaristák miatt jelent meg a súlyos ökológiai kockázatot jelentő invazív faj, akik évekkel ezelőtt feleslegessé vált példányaikat engedték a vízbe.

A mediterrán betelepedésnek természetes okai vannak

A Földközi-tengeren először hozzávetőleg hét éve, Törökország, Izrael és Libanon környékén bukkantak fel a tűzhalak, majd később Ciprusnál is észlelték. Három évvel később már Görögország, Olaszország és Tunézia vizeiben is előfordultak.

Az Európai Unióban Ciprus lett az első védvonal az ellenük való védekezésben. Amíg a karibi térségben az emberi mulasztás miatt terjedt el, a Földközi-tengerben „természetes" következmények miatt jelenhetett meg.

Amikor 1869-ben átadták a Szuezi-csatornát, összeköttetés keletkezett a mediterrán, és a vörös-tengeri trópusi indopacifikus faunaprovincia között. A Vörös-tengerből a Földközi-tengerbe való bevándorlás, a tengerbiológusok által „Lessepsi-inváziónak" nevezett migráció elsősorban akkor vált intenzívvé, amikor az 1950-es években lecsapolták az Iszmailija környék sós mocsarat.


A Szuezi-csatorna Iszmailijánál. A csatorna jóvoltából 1869 óta - 14 millió év múltán - ismét helyreállt az összeköttetés a Földközi-tenger, valamint az indopacifikus régió között
 

A Vörös-tengerből a Földközi-tengerbe való bevándorlás, a tengerbiológusok által „Lessepsi-inváziónak" nevezett migrációelsősorban akkor vált intenzívvé, amikor az 1950-es években lecsapolták az Iszmailija környék sós mocsarat, amely sokáig természetes biológiai akadályt jelentettek a vörös-tengeri fajok mediterrán megtelepedésében.

Azóta ez a folyamat azonban rendkívül felgyorsult, napjainkra közel 60 trópusi halfaj – köztük egy indopacifikus trópusi cápafaj, a feketefoltos szirticápa, továbbá 300-400 egyéb gerinctelen faj is. vándorolt át a Földközi-tenger keleti medencéjébe,


Már egy inopacifikus trópusi cápafaj a feketefoltos szirticápa (Carcharhinus melanopterus) is megtelepedett a Földközi-tenger keleti medencéjében 


Tehát az igen szívós és ellenálló tűzhal felbukkanásán igazából nincs mit csodálkozni.
 

Részsikereket hozhat a begyűjtés

A ciprusi kormány ugyan nem engedélyezi a víz alatti szigonyos vadászatot, de a tűzhal elszaporodása miatt külön engedélyt adott a faj egyedeinek szervezett begyűjtésére.

"Azt tervezzük, hogy a következő két évben havonta kétszer tartunk ilyen begyűjtést, bátorítjuk a helyi halászokat és a búvárokat, hogy vegyenek részt benne" - mondta Periklis Kleitou, a Plymouthi Egyetem kutatója.

A sügéralakúak rendjébe (Perciformes) és a skorpióhal, vagy sárkányfejűhal-félék családjába (Scorpaenidae) tartozó tűzhalaknak (Pterois sp.) nincs természetes ellenségük, igen termékenyek, havonta akár 30 ezer ikrát is képesek lerakni.
 

A hátúszósugarak méregmirigyekhez kapcsolódnak, ezért a tűzhal szúrása súlyos következményekkel járhat


Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy páratlan az étvágyuk.

"Mindent megeszik, az egyedüli mód, hogy csökkentsük számukat, a tömeges begyűjtés" - tette hozzá Jason Hall Spencer.
A Karib-tengeren évekkel ezelőtt hozott sikereket a faj tömeges begyűjtése, ám a helyzet még korántsem tekinthető megoldottnak, és valószínű, a Földközi-tengerből sem tudják már teljesen kiirtani.- írja az origo

 

.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol