.

Vagyont érő hányadékVagyont érő hányadékot talált egy férfi Nagy-Britanniában. Egy ámbráscet csaknem három kilós okádékát. A lelet százezer font, vagyis 35 millió forintot ér.


A férfi, Ken Wilman kutyasétáltatás közben botlott Morecambe partszakaszán a büdös, sárga tömbbe. Először nem tudta, hogy mi az és hogy miért érdekli annyira Madge-t, a boxerét.

"Borzasztóan büdös volt. Otthagytam, és hazamentünk, de utánanéztem a világhálón a dolognak. Miután felfedeztem, hogy mennyire értékes, visszamentem érte és hazacipeltem" - idézte Wilmant a brit Metro újság.
 
Az ámbra az illatszeripar számára igen értékes alapanyag. Egy francia kereskedő kapásból felajánlott 43.000 fontot a hányadékért. Wilman még nem döntötte el, hogy neki adja-e el. Az ámbráscetek általában akkor hánynak, ha valamilyen kemény tárgytól akarják megszabadítani emésztőrendszerüket. Okádékuk könnyebb a víznél, így annak tetején lebeg sokszor évekig és megkeményedik, mígnem partra sodródhat. Mivel igen ritka kincs a cethányadék, az illatszeripar kénytelen nagyrészt szintetikusan előállítani az ámbrát. 2006. januárjában Ausztráliában ért egy családot nagy szerencse: 15 kilós, 170 millió forintot érő okádékába botlottak.


dailymail

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja