A tudat a halál után is létezikA kutatók szerint ugyanis az emberi agy még azután is működik, hogy meghaltunk és még azt is halljuk, amikor halottá nyilvánítanak minket.


A szakértők szerint a tudat még akkor is megmarad, miután a szív már megáll és képtelenek vagyunk megmozdulni is. Úgy fogalmaztak, hogy az emberi tudat a test csapdájába esik. Mindez azonban nem tart sokáig. Hogy a tudat mennyi ideig marad a halott testben, még további vizsgálatokra vár.

A kutatást vezető Dr. Sam Parnia egyetemi adjunktus és kutató orvos csapatával olyan embereket vizsgált, akik szívrohamot kaptak, beállt náluk a halál állapota, de sikerült újraéleszteni őket.

"Többen arról számoltak be, hogy pontosan látták és hallották mindazt, ami körülöttük történt, miután a klinikai halál állapotába kerültek." - mondta az előadásán.
Az eseteknél jelenlévő ápolók és orvosok megerősítették, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy azt az elvileg halott betegek tapasztalták.

A klinikai halál abban a pillanatban következik be, amikor leáll a szív és a vérkeringés leáll az agyban is. „Amikor ez bekövetkezik, az agyi funkciók azonnal leállnak. Megszűnnek a reflexek, a pupilla nem reagál a fényre. Ennek ellenére bizonyítékok támasztják alá, hogy egyfajta energiarobbanás következik be az agyban, amikor valaki meghal” – mondja Parina.

Az orvos szerint a "halál utáni élmények" megváltoztatják az embereket, a kutatásban részt vevők is pozitív hatásokról számoltak be - önzetlenebbek lettek, nyitottabbak a többi emberre. "Úgy érzik, új értelmet nyert az életük azáltal, hogy átélték a halált" - idézte Parinát a Daily Star.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja