Tintahalak Armageddonja ChilénélTöbb ezer halott tintahalat mosott a tenger Chile partjaira a Santa Maria-szigetnél az elmúlt héten. A nagy lábasfejűek tömeges pusztulásának oka eddig rejtély, csak feltételezések vannak.

A tömeges pusztulás egészségügyi aggodalmakat váltott ki, mivel a mintegy 10 ezer lebomló tintahal tetem elárasztotta a kis sziget strandját, kellemetlen bűzt okozva, a Latin Correspondent szerint.
A Chilei Halászati és Akvakultúra Nemzeti Szolgálat (Sernapesca) technikusai mintákat gyűjtöttek a tintahalakból és a vízből, hogy azokat speciális központokban elemezzék.

Szakértők szerint a jelenséget okozhatta a szokásosnál magasabb tengervíz hőmérséklet, de nem zárják ki a szennyezést sem.
Az elhullott halak és puhatestűek érkezése Santa Maria strandjaira ebben az évszakban nem szokatlan, de ez az első alkalom, hogy elérte a bibliai arányokat. A chilei kormány nehézgépeket küldött, hogy eltávolítsák az elpusztult tintahalakat, öt nappal azután, hogy elkezdtek tömegesen a partra sodródni.
 
A késedelmet az ország csapnivaló katasztrófaelhárítási struktúrájára fogták.

"Isten segítsen nekünk, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg a szagtól," - mondta az egyik lakos egy interjúban.


Mario Grandon helyettes rendőrfőkapitány elmondta, hogy a tintahalak közel egy hete a parton rohadnak.

"Szakértők érkeznek, hogy eldöntsék, hogy az eset okozhat-e egészségügyi vészhelyzetet, ami valószínű a partra mosott tintahalak mennyisége miatt," - nyilatkozta.

Rodrigo Valencia, a Nemzeti Halászati és Mezőgazdasági Szolgálattól azt mondja, hogy az előzetes bizonyítékok arra utalnak, a tintahalak pusztulását és partra kerülését az úgynevezett "feláramlás" jelensége okozhatta. Ez a helyzet akkor alakul ki, amikor a sűrű, hűvösebb és általában tápanyagban gazdag víz az óceán felszíne felé halad, amely helyet cserél a melegebb, és általában tápanyagszegény felszíni vízzel.

"Ezt egy feláramlás okozta, mivel lecsökkent az oxigén szintje, ami ezeknek az állatoknak a halálához vezetett," - mondta Valencia.
 

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/piky9V55OQ0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol