.

Spanyolországban is megjelent az olajfákat veszélyeztető baktérium fertőzésA Baleár-szigeteki Környezetügyi, Mezőgazdasági és Halászati Hivatal szerint egy rutinellenőrzés során a Xylella fastidiosa baktérium egyik alfaját azonosították három cseresznyefán egy mallorcai kertészetben - írta a BBC News.


Az El Mundo című spanyol lap az "olajfák ebolájának" nevezte a betegséget. A szakemberek szerint a szigeten azonosított alfajt eddig csupán cseresznyefákon és leandereken mutatták ki, de könnyen átterjedhetnek az olajfa ültetvényekre. Már megkezdték a szükséges lépéseket a kór felszámolása érdekében.


Fertőzött olajfák
 

A Xylella fastidiosa nevű baktérium a faszöveti edénynyalábokban gyorsan terjeszkedve lezárja a fatestben a víz és a tápanyag áramlását. Ezzel váltja ki a jellegzetes tüneteket: a levélszél perzselődést, levélhervadást és ágszáradást, elhalást és törpülést, súlyos fertőzéskor a fa pusztulását.
A baktérium egyik alfaja a szőlőket is támadja.


A baktériumfaj az amerikai kontinensen őshonos, onnan hurcolták be Tajvan szigetére. Európában először 2013-ban találták meg a dél-olaszországi Puglia tartományban, 2015-ben Korzikán és Dél-Franciaországban, 2016-ban pedig már Németországban is azonosították, most pedig megjelent Spanyolországban is.

Az Európai Unió a világ legnagyobb olívaolaj-termelője és -fogyasztója. A jelentések szerint az Xylella fastidiosa járvány kirobbanása nyomán 20 százalékkal nőttek az olívaolajárak 2015-ben.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol