Sevilla tartományban 4500 éves, ritka építményre bukkantakEgy körülbelül 4500 éves ritka építményt fedeztek fel a régészek a dél-spanyolországi Sevilla tartományban lévő Carmona közelében. A Carmonában felfedezett építményhez hasonlóakkal általában az Alpok északi részén lehet találkozni, így igazi ritkaságnak számít a Spanyolországban talált.

 

Olajfa ültetvény takarja a lelet feltáratlan részét

A tübingeni egyetem kutatói szerint a koncentrikus körökben futó árkok és barázdák alkotta építmény egy henge, vagyis csiszolt-kőkori emlékmű lehet, amely "rituális célokat szolgálhatott". A nagyjából hat hektáron elterülő építmény az i.e. 2200-2600 közötti időkből való, vagyis körülbelül 4500 éves és feltehetőleg vallási, vagy társadalmi szempontból lehetett fontos.

Az ásatási munkálatokat vezető Elizabeth Comlin szerint "egyedülálló és látványos" felfedezésről van szó, amely a területen feltárt más leletanyagokkal együtt azt mutatja, hogy a térség már időszámításunk előtt hatezer évvel is lakott lehetett, nagyjából kétezer évvel azután, hogy véget ért a legutóbbi jégkorszak. A szakember elmondta, hogy a Carmonában felfedezett építményhez hasonlóakkal általában az Alpok északi részén lehet találkozni, és "igazán ritkaságnak számít, hogy ilyen hatalmas és tökéletes példányra bukkannak Spanyolországban".


A kőépítmény maradványai  

A koncentrikus körök közelében csontokat és ékszereket is találtak, amelyek mind az i.e. 2200-2600 közötti időkből származnak. A henge a csiszolt-kőkorban (neolitikum) épített, nagyjából kör alakú vagy kissé ovális, 20 méternél nagyobb átmérőjű, egy árokkal és az árkon kívül azzal megegyező irányban futó töltéssel körülvett területen épített emlékmű.


Forrás: múltkor
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol