Repülő jachtról álmodtak az amerikai milliomosokA LIFE magazin exkluzív fotókat közölt az 1950-es évek legendás repülő jachtjairól. A Catalina jachtoknak fényes jövőt ígértek.


Az átalakított Catalina
 
A háborúban használt repülőgépek felújításának az ötlete Glenn Odekirk fejéből pattant ki, akinek az 50-es években eltökélt szándéka volt, hogy meghonosítsa az úgynevezett repülő jachtokat a jómódú amerikaik körében.
 

Loomis Dean fotóin egy eltűnt kor fotómodelljeit láthatjuk, amint épp egy volt 2. világháborús repülőgépen pózolnak, egy luxus magánrepülőgépnek, a Catalinának reklámfotóin.
 


“A repülőgép általában csak egy közlekedési eszköz, azért használjuk, hogy eljussunk egyik helyről a másikra. A repülő jachtok azonban sokkal többek ennél: itt nem csak utazni lehet, hanem az otthon megszokott kényelmet is élvezni lehet, miközben a levegőben utazunk” – nyilatkozta Odekirk 1953-ban a Flight magazinnak.


A Landseaire néven is futó repülőgépek akkoriban – , mint ahogy napjainkban is – óriási luxusnak számítottak. Az 1950-es években 265.000 amerikai dollárt kértek értük, ami manapság mintegy 2, 5 millió dollárt tenne ki.

Nyolc személynek építettek fekvőhelyet a repülő fedélzetén, minden hálóhelynél találhattunk rádiót és éjjeli lámpát, valamint függönyöket, de légkondicionáló és telefon is volt az ágyaknál, mint egy repülő hotelszobában. Sőt, még tévézni is lehetett a fedélzedeten – feltéve, ha lehetett fogni az adást. A padlót padlószőnyeg borította, a konyha modern felszereltségű volt. Nem csak főzni lehetett benne, hanem a hűtőt és a mélyhűtőt is lehetett használni. Természetesen a kor igényei szerint egy hiper-szuper fürdőszoba és WC is volt a fedélzeten


Az 50-es évek luxusával berendezett belső tér

Egy tehetős nyugdíjas, Thomas W. Kendall egy tucat PBY Catalina típusú repülőgépet vásárolt meg Odekirktől, abból a célból, hogy majd ő kipofozza őket és eladja..
1959-ben, Kendall és felesége, valamint gyermekeik elhatározták, hogy megvalósítják rég dédelgetett álmukat, és az egyik repülő jachton világutazásra indulnak. Álmukat valóra váltva nekvágtak a nagy utazásnak. Egyiptomban csatlakozott hozzájuk a LIFE magazin fotósa, David Lees, majd tovább utaztak, és megálltak Szaud-Arábiában. A tengerparti leszállás követően kitűzték az amerikai zászlót, ennek ellenére beduin fegyveresek össztüzébe kerültek, akik azt hitték, izraeli kémek landoltak az arab ország partjain.

Ez maradt repülő jachtból
 
A támadást túlélték, de de a beszámolók és egy másik repülő jacht lezuhanása félbetörték a Catalinák fényesnek jósolt jövőjét. További gépekre nem érkezett megrendelés.

A szaud-arábiai kormány soha sem ismerte el a felelősséget a Kendallt ért támadásért, és semmilyen kártérítésben sem részesítették, a roncs pedig továbbra is ott rozsdásodik a parton.

 

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja