Próba bombázás SpanyolországbanTitkolták, ki felelős a négy spanyol falu bombázásáért

 
Dokumentumfilm készült Spanyolországban a „valenciai Guernica” évtizedek át eltitkolt borzalmairól; a német légierő Kondor légiója négy falut bombázott le 1938 májusában, hogy kipróbálja egy új bombázó repülőgép „hatékonyságát”. Mindez egy évvel azután történt, hogy hasonló célzattal bombákat dobtak a baszkföldi Guernicára, a történelem során először levegőből pusztítva el egy várost.
 

Junkers Ju 87G-2 "Stuka" a tesztelt repülőgép típus

Rafa Moles és Pepe Andreu "Stuka-kísérlet" című filmjében a freiburgi katonai archívumból származó 66 eredeti légi felvétellel bizonyítja azt a tényt, hogy a kelet-spanyolországi El Maestrat de Castellón térségében végrehajtott akció gondosan megtervezett kísérlet volt, amelyben tesztelni akarták, hogy az új Juncker 87 típusú, Stukának nevezett bombázók milyen pontossággal képesek célba juttatni az 500 kilós bombákat és azok mekkora pusztítást okoznak.

A négy falu, Benassal, Albocasser, Ares del Maestrat és Vilar de Canes lakói közül 38-an vesztették életüket, többségükben nők és gyerekek.


Albocasser fő utcája a bombázás előtt és után


Nem tudták, ki és miért dobta a bombát

A filmben megszólalnak túlélők és szemtanúk, akik akkoriban még gyerekek voltak. Látták a romok között meghalni rokonaikat, szomszédjaikat, és csak a szerencsének köszönhetik, hogy életben maradtak.

Egy nő, aki tízéves volt a támadás idején, elmondta, hogy azt hitték, elérte őket a spanyol polgárháború, amely már két éve tartott az országban, és évtizedeken át fogalmuk sem volt arról, hogy pontosan ki és miért dobta rájuk a bombákat.

Eltitkolták, ki a felelős

A Franco-diktatúra gondosan eltitkolta a felelősök kilétét, és később, amikor kiderült, hogy a németek voltak, senki nem értette, hogy miért támadtak meg egy stratégiai szempontból jelentéktelen területet.
Óscar Vives, a valenciai egyetem professzora néhány évvel ezelőtt kutatásba kezdett, és Freiburgban megtalálta a bombázásokkal kapcsolatos katonai jelentést, amelyben fényképekkel is dokumentálták a halálos kísérletet. Így derült fény arra, hogy a négy falu lakói egy katonai teszt alanyai, áldozatai voltak, és a 126 ember életét követelő guernicai támadás borzalmai ismétlődtek meg. A gépek a közeli La Senia légibázison állomásoztak.


Bombavetés előtt az egyik Stuka


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

.Vár a Costa del Sol