Ötzi gondosan megválogatta ruházatátFejfedője medvebőrből, nadrágja kecskebőrből, ágyékkötője birkabőrből, tegeze őzbőrből, készült

 

Többféle bőrből készült ötlözetet, köztük barnamedvebőr fejfedőt viselt Ötzi, amikor 5300 éve meghalt az Alpokban – derítették ki az Bolzanói Európai Akadémia kutatói. A szakemberek genetikai elemzésnek vetették alá a gleccsermúmián talált állatszőrből készült nagyon jó állapotban fennmaradt öltözetet és bőrtegezt.


Ötzit így találták meg

Niall O’Sullivan, az akadémia kutatója és társai a Scientific Report folyóiratban megjelent tanulmányukban azt is kimutatták, hogy Ötzi öltözetének más darabjai háziasított állatok bőréből, szőréből készültek. Az anyagok többfélesége azt jelzi, hogy Ötzi háziasított birka-, marha- és kecskebőrből, valamint vadállatok bőréből készítette ruháit, köztük kabátját, amely legalább négy különféle kecske- és birkabőrből készült. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a rézkori emberek gondosan kiválasztották a különböző vad-és háziállatokat, amikor ruhák alapanyagait keresték.

otzi-2
Ötzi

Világossá vált, amit már tudtunk, hogy Ötzi növénytermesztő, állattenyésztő volt, illetve az, hogy az általa használt élelmiszerek és alapanyagok többsége házi forrásból származott. Korábbi vizsgálatokbóll tudjuk, hogy élelmét vadon élő állatokból is kiegészítette, halála előtt elfogyasztott utolsó étke kecskehús és szarvas volt – magyarázta Niall O’Sullivan. A kutatók Ötzi ruházatáról kimutatták, hogy nadrágja kecskebőrből, cipőfűzője marhabőrből, ágyékkötője birkabőrből, tegeze őzbőrből, sapkája medvebőrből, kabátja kecske- és birkabőrből készült.

otzi-3
Ruházata

A kora rézkorban élt vadász gleccserjégbe fagyott tetemét 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi Alpokban, 3210 méteres magasságban fedezte fel egy német házaspár. A gleccsermúmia a világ legrégebbi, teljes épségben megmaradt emberi holtteste, amelyet a bolzanói régészeti múzeumban őriznek. A tetem feltárásakor még nem létezett az a korszerű DNS-elemzés, amellyel a mostani vizsgálatokat folytatták.

otzi-4

Ötzi szobra BolzanóbanForrás: érdekesvilág
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol