Öregek által lakott olasz falu, ahol nem pusztít a koronavírusLassanként fény derül a hosszú élet titkára

2016, április 3 - 10:24 | Costa del Sol m...
 

A világban több helyen léteznek települések, ahol az egészségben megélt 100 éves kor nem számít ritkaságnak


Koronavírus idején látszik igazán, hogy az egészséges életmódnál nincs nincs jöbb védelem a betegségek ellen. Ez oly annyira igaz, hogy a mostani járvány idején, főként idősek által lakott Acciaroli olasz faluban egy halálos áldozata sincs a vírusnak.

 
Acciaroli kikötője

Első alkalommal kapott engedélyt kutatócsoport arra, hogy egy kis olasz halászfalu lakóit átfogó vizsgálatnak vessék alá. A Salerno tartományban lévő Acciaroli Dél-Olaszország Földközi-tengeri oldalán található, aranyhomokos strandja a legtisztábbak egyike. A 645 lelket számláló helyi közösség majdnem fele pedig 100 éves vagy idősebb és zömmel egészséges.


A vizsgálatba bevont 300 főnél elvétve diagnosztizált szívbetegséget vagy Alzheimer-kórt a Kalifornia Egyetem, a San Diegói Orvostudományi Egyetem, illetve a római La Sapienzia Egyetem szakembereiből álló kutatócsoport. Ez részben a település elhelyezkedésének tudható be: az acciaroliaknak mindennap sokat kell gyalogolniuk, gyakran hegynek fölfelé kaptatva. Másik különlegesség a helyi konyha, amely rengeteg rozmaringot használ.
 


"Hosszú távú vizsgálatunk célja, hogy kiderítsük, minek köszönheti ez a 300 idős ember a magas életkort. Ehhez teljes genetikai vizsgálatot végzünk rajtuk, illetve elemezzük az életmódbeli sajátosságokat, közte az étrendet és a fizikai aktivitást", mondta Alan Maisel kutatásvezető, a San Diegói Egyetem orvosprofesszora.
Az olaszok átlagosan is tovább élnek

82,9 év – ennyire számíthat egy olasz átlagember, ezzel az értékben második helyezettként az Európai Unióban Spanyolország (83,2 év) mögött, Ciprus (82,5 év) és Franciaország (82,4 év) előtt (2013-as adat).

Évtizedek óta számos vizsgálat tárgya ez a jelenség, melyet egyesek a mediterrán étrendben, mások a sziesztában, az emberi kapcsolatok minőségében látják a Földközi-tenger régiójára jellemző hosszú élet titkát.
 

Vannak más helyek is a világban, ahol nincsenek a vírusnak halálos áldozatai. Ezeken a helyeken jellemző a fizikai aktivitás, és az egészséges táplálkozás. Erre is jó példa a  hunzák völgye, ahol a 90-100 éves emberek sem érzik magukat öregnek.

 
Címkék: 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol