.

Nem a szalonna, hanem a kenyér hízlalAz utóbbi évtizedek egyik legmeglepőbb kutatási eredménye: Nem a zsír, hanem a szénhidrát az elhízás oka. Ez a felfedezés alapjaiban rengeti meg a táplálkozástudomány eddigi alapelveit.


A jelenleg elfogadott nézetek szerint az élelmiszer piramis alján a szénhidrátok állnak. Ezt követik a zöldségek gyömölcsök, majd húsok és tejtermékek, míg a legkevésbé ajánlott a zsír és az édesség.
Ez dőlt meg a Stanford Egyetem vizsgálatai során. Két étrendet követtek. Az eggyik az USA-ban 1984-ben indult kampány során népszerűsített low-fat-high-carb (alacsony zsírtartalmú) étrend. A másik az Atkins diéta, melyben zsírt és fehérjét korlátozás nélkül lehet fogyasztani.
A meghírdetett alacsony zsírtartalmú étrend (low-fat-high-carb) elterjedését azonban nem követte a szívbetegség és elhízás csökkenése. Viszont feltűnő volt ezen tünetek növekvő tendenciája.

A 90-es években divatos Atkins diéta alkalmazóinál súlycsökkenés, vérnyomás normalizálódás és nagyobb vitlitás volt tapasztalható, minimálisra csökkentett szénhidrát bevitel mellett. 
Kiderült, a szénhidrátok elősegítik a sejtekben a triglicerid  mennyiségét, amik visszatartják a zsírsavakat. Minél több a szénhidrát, annál több a triglicerid. Minél több a triglicerid, annál több zsírsav marad a sejtekben. Vagyis  súlyfelesleg keletkezik.

Ennek felismerése, felborította az eddig kialakított élelmiszer pramist. A megváltozott nézetek szerint, étkezésünk alapjainak a hal és húsféleségeknek kell lennie.

Ebbe a trendbe illik a paleolit diéta. Nevét az ősember által is használt alapanyagok kizárólagos használata miatt kapta. Itt kenyér, rizs, tészta, burgonya, helyett a húsok mellé köretként, zöldségeket lehet fogyasztani. Gyümölcsök ehetők korlátlan mennyiségben. Viszont az olajos magvakat csak kis mértékben javasolja.
Ennek a trendnek népszerűségét látványos eredmények és az éhezés nélküli karcsusodás  segíti.

A mediterrán étrend már sokkal engedékenyebb. elsősorben olajokat húsokat, zöldséget, gyümülcsöt javasol, de nem korlátozza a szénhidrát bevitelt. Kenyerek, tésztafélék (a pizza is ide tartozik!), korlátlanul fogyaszthatók. Spanyol kutatók szerint mégis kisebbek a betegségek kockázatai, mint a hagyományos közép és nyugat európai konyhák főztjeinél. Az átlagos mennyiség fogyasztása esetén nem jellemző a súlyfelesleg.

Aztán vannak a csökkentett kalória bevitelű diéták. Ezekből sok fajta létezik, de lényegük megegyezik.  A szervezetet saját tartalékainak feldolgozására kényszeríti, mivel kívülről nem kap utánpótlást. Ilyenkor fordul elő a "jojo" hatás. A diéta végén, mikor sikerült lefogyni a kívánt súlyra, és végre már újból lehet "normálisan" enni, újból megnő a táplálék bevitel. A kiéhezett szervezet a bővülő kalória  bevitelből annyit raktároz el  "ínségesebb időkre" amennyit csak tud. Elkezdődik a súlygyarapodás, amit sokan újabb diétával próbálnak eltüntetni. És a folyamat kezdődik előről.

Mindenki maga választ, milyen étrendet kíván követni. Akármelyiket is választja, jusson eszébe, a szélsőséges kilengések  az egészség rovására mennek.

 

 

2013. 04. 12.
P.R.

 

 

 

 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol